denken @nrc.nl

In Oekraïne voeren fascisten de boventoon

schrijft Bart van Lidth de Jeude uit Amsterdam

Poetin waarschuwt sinds het begin van de protesten voor fascisten en extremisten in Oekraïne. Door westerse media en politici wordt deze retoriek veelal afgedaan als een ongeloofwaardige legitimatie voor zijn acties. Echter, wie goed kijkt, komt al snel tot een verontrustende conclusie:

Poetin heeft gelijk. Sinds het begin van de opstanden zijn extremisten steeds meer de boventoon gaan voeren. Specifiek gaat het om twee groeperingen: de politieke partij Svoboda en de paramilitaire Pravy Sektor. Beide worden beschouwd als extreem-rechts en neofascistisch. Het Europees Parlement nam op 13 december 2012 een resolutie aan waarin het Svoboda en zijn leider Oleh Tyagnibok karakteriseerde als racistisch, antisemitisch en xenofoob. Pravy Sektor is een paramilitaire knokploeg van nationalistische groeperingen geleid door Dmytro Ya- rosh. Wie even zoekt op internet komt video’s tegen van de beweging die oproepen tot agressie tegen buitenlanders.

Samen met Svoboda vormden zij de harde kern tijdens de protesten. Toen de interimregering gevormd moest worden, wist Svoboda zijn politieke macht te vergroten. Svoboda beheert nu meerdere overheidsinstellingen en levert de secretaris van de Veiligheidsraad en de Nationale Defensie Commissie met controle over het leger. Pravy Sektor houdt intussen in vele steden nog steeds (overheids)gebouwen bezet. Maar het Westen houdt de oogkleppen op omwille van een bondgenoot en verloochent door de steun aan deze xenofobe groeperingen zijn democratische principes.