Bestaande koopwoningen 1,7 procent goedkoper dan jaar eerder

Woningen in Oegstgeest. Foto ANP/ Valerie Kuypers

Huidige koopwoningen waren in februari 1,7 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsdaling ten opzichte van 2013 is groter dan in januari, meldt het CBS vandaag. Toen waren bestaande koopwoningen 0,5 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Het CBS merkt wel op dat het niveau van de prijzen van bestaande koopwoningen de laatste acht maanden weinig is veranderd.

In februari van dit jaar lagen de huizenprijzen op hetzelfde niveau als elf jaar geleden. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen piekten, bedroeg de daling 20,3 procent.

In de eerste twee maanden van dit jaar wisselden 18.935 woningen van eigenaar, 34 procent meer dan een jaar eerder. Dat heeft wel een verklaring, schrijft het CBS: sinds 1 januari 2013 zijn de hypotheekregels veranderd, waardoor het aantal transacties in het begin van dat jaar relatief laag waren.

Aandeel huiseigenaren met onderwaarde verdriedubbeld sinds begin crisis

Ruim 1,4 miljoen huishoudens hadden begin vorig jaar een fiscale hypotheekschuld hoger dan de waarde van de eigen woning. In 2012 waren dit er nog 1,1 miljoen. In totaal is het aantal huiseigenaren met onderwaarde bijna verdriedubbeld sinds eind 2008, de start van de economische crisis.

Begin 2013 bezaten bijna 4,3 miljoen huishoudens volgens het CBS een eigen woning, waarvan 83 procent met een hypotheekschuld zat.

Het aantal huishoudens met overwaarde is ook teruggelopen sinds de start van de crisis. Van bijna 2,1 miljoen huishoudens was de waarde van de eigen woning hoger dan de fiscale hypotheekschuld, dat is bijna de helft van het totale aantal huishoudens. Dat was begin 2008 echter nog bijna driekwart, namelijk 73 procent.

    • Frank Huiskamp