Alsof ik een zak vuilnis ben die je kunt opruimen

„Vorige week moest ik er nog om lachen. Weer Geert Wilders op televisie. Weer een belachelijke uitspraak over Marokkanen. Alleen wilde hij dit keer ‘minder Marokkanen’. Alsof hij persoonlijk het Nederlandse paspoort van mensen kan afpakken. Dat kan hij toch niet waarmaken.

„Na zijn overwinningsspeech dacht ik: nu is het echt klaar. Hij zei niet alleen dat hij minder Marokkanen wilde, maar ook dat hij wel zou regelen. En dat geroep van zijn publiek...Ik voelde me persoonlijk aangesproken. Ik voelde me heel klein. Het was denigrerend. Alsof ik een zak vuilnis ben die je kunt opruimen. Mijn familie en vrienden dachten er net zo over.

„Eigenlijk moet ik me niet aangesproken voelen. Ik ben in Enschede geboren, in Nederland. Maar ik wéét dat hij ook mij bedoelt. Ook al ben ik hier geboren en heb ik een Nederlands paspoort.

„Ik ben niet iemand die anderen snel Hitler zou noemen. Maar ik begrijp wel dat andere mensen dat wel doen. De vergelijking is nu wel heel makkelijk te trekken. Ik wilde een statement maken, maar dan op een positieve manier. Zo van: je kunt me niets maken. Daarom sloot ik me aan bij de Twitteractie #BornHere. Ik had die avond ook toevallig mijn het nieuwe elftalshirt van Oranje aan. Dus ik heb een selfie van mij in dat T-shirt en mijn Nederlandse paspoort gemaakt.”

Zakaria Taouss (23), hbo-student International Communication and Media, uit Amsterdam.