Marjolein Moorman volgt Hilhorst op - Alexander Rinnooy informateur Amsterdam

Oud-D66-minister Els Borst, die vorige maand werd gedood, heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in de Utrechtse plaats de Bilt 391 voorkeursstemmen gekregen. Dat bleek bij de bekendmaking van de verkiezingsuitslag vanochtend. Borst was lijstduwer van de partij in die gemeente.

Voormalig minister Els Borst. Foto ANP/ Marcel Antonisse

De PvdA in Amsterdam heeft Marjolein Moorman aangesteld als fractievoorzitter. Ze werd unaniem verkozen. Dat meldt voorzitter Martijn Kool op Twitter. Moorman volgt de donderdag afgetreden Pieter Hilhorst op.

Hilhorst liet weten op te stappen na de voor de PvdA dramatisch verlopen gemeenteraadsverkiezingen. De partij is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog nog meer de grootste in de hoofdstad.

UvA-hoogleraar Alexander Rinnooy Kan benoemd tot informateur in Amsterdam

Alexander Rinnooy, prominent D66-lid, hoogleraar aan de UvA en voormalig voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, die in 2008 door de Volkskrant werd uitgeroepen tot de machtigste man van Nederland, is benoemd tot informateur in Amsterdam. Rinnooy Kan tegenover Het Parool:

“Ik wil weten hoe ze aankijken tegen de verkiezingsuitslag, welke coalitiemogelijkheden volgens hen het meest voor de hand liggen en onder welke voorwaarden zij mee willen doen aan een college. Verder wil ik erachter komen wat hun inhoudelijke voorkeuren zijn en hoe ze aankijken tegen botsende programmapunten binnen verschillende coalities.”

Els Borst kreeg 400 stemmen

Oud-D66-minister Els Borst, die vorige maand werd gedood, heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in de Utrechtse plaats de Bilt 391 voorkeursstemmen gekregen. Dat bleek bij de bekendmaking van de verkiezingsuitslag vanochtend. Borst was lijstduwer van de partij in die gemeente.

Een woordvoerder van de partij legt aan persbureau Novum uit dat de stemmen worden opgeteld bij het totaalaantal van D66:

“Ze worden niet aan een andere kandidaat gegeven, maar tellen wel mee voor de zetelverdeling.”

De kieslijst was al voor de dood van Borst vastgesteld en kon niet meer aangepast worden. D66 liet al weten te rekenen op veel voorkeursstemmen voor de oud-politica.

D66 definitief 14 zetels in Amsterdam

Het fluctueerde nogal in Amsterdam, het aantal zetels voor D66. Wel was duidelijk dat de overwinning voor de partij groot zou zijn. Nu is definitief gebleken dat ze 14 zetels in de gemeenteraad krijgt, tegenover 10 voor de PvdA. Die partij werd voor het eerst sinds 1946 niet de grootste van de hoofdstad. Als reactie daarop legde lijsttrekker Pieter Hilhorst zijn functie neer.

Utrechtse PvdA-fractievoorzitter hoog op lijst, niet in raad

Opvallend nieuws kwam er uit Utrecht vandaag. Daar is de fractievoorzitter van de PvdA niet in de gemeenteraad gekomen, meldt RTV Utrecht. Ruben Post stond derde op de lijst, genoeg voor een zetel, maar liefst drie partijgenoten kregen meer voorkeursstemmen. De PvdA behaalde vijf zetels.

Eén zetel voor de Piratenpartij in Amsterdam-West

De Piratenpartij heeft één zetel in de bestuurscommissie van Amsterdam-West weten te bemachtigen. Maar in de stedelijke gemeenteraden zijn geen piraten gekozen, zo meldt de partij.

Jelle de Graaf is nu de eerste afgevaardigde van de Piratenpartij in de Nederlandse politiek. Hij kreeg 3,6 procent van de stemmen, genoeg voor een plek in wat tot nu toe de deelraad van Amsterdam-West was.

CDA met zeven zetels in raad van Venlo

Het CDA komt met zeven zetels in de nieuwe gemeenteraad van Venlo, maar alleen de nummers een en zeven van de kandidatenlijst komen in de fractie. De nummers twee tot en met zes van de christen-democraten zijn verdrongen door kandidaten lager op de lijst (de plekken acht, negen, elf, veertien en achttien). Onder de volksvertegenwoordigers, die nu dankzij steun van de Venlonaren namens het CDA in de raad komen, zitten extra vrouwen, kandidaten met een allochtone achtergrond en een ex-raadslid.

We vullen dit bericht aan met andere opmerkelijke en opvallende uitslagnieuwtjes gedurende de dag

    • Frank Huiskamp