Zes Polare-winkels overgenomen door collectief van boekhandelaren

Een klant in de Rotterdamse boekhandel van Polare.
Een klant in de Rotterdamse boekhandel van Polare. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Zes voormalige Polare-boekhandels worden overgenomen door het zogenaamde Kwaliteitsboekhandelaren Collectief, een samenwerkingsverband van boekondernemers en vestigingsmanagers. Het gaat om de winkels in Almere, Den Bosch, Groningen (incl. Groningen UMCG), Leeuwarden en Maastricht. Over de vestigingen in Den Haag, Leiden, Nijmegen en Utrecht wordt nog gesproken met de curator en de verhuurders.

Dat heeft het onlangs opgerichte Kwaliteitsboekhandelaren Collectief zojuist bekendgemaakt, een samenwerkingsverband van zelfstandige boekhandelaren die de handen ineensloegen om Polare-winkels te kunnen kopen. Het collectief is een initiatief van:

  • Ad Peek, mede-directeur van boekhandels Van der Velde in Groningen en Friesland;
  • Fabian Paagman, van de Haagse boekhandel Paagman;
  • Caroline Damwijk, directeur van inkooporganisatie Libris.

De Polare-vestigingen die overgenomen zijn, blijven nog even dicht. De komende dagen worden definitieve afspraken gemaakt met verhuurders, medewerkers en leveranciers. Bij heropening zullen hier en daar de oorspronkelijke, ingeburgerde namen van de boekhandels terugkeren:

  • Die in Den Bosch heet dan weer Adr. Heinen;
  • De boekhandel in Maastricht gaat weer Dominicanen heten;
  • In Almere gaat de winkel Stumpel heten;
  • De vestigingen in Leeuwarden en Groningen fuseren in Groningen onder de naam Van der Velde Boeken;
  • De vestiging in het Groningse Universitair Medisch Centrum gaat verder als onderdeel van
    Boekhandel Daan Nijman.

Overnamekandidaat Polare Utrecht: gemeente ligt dwars

Een andere kandidaat voor overname van de Polare-vestiging in Utrecht ligt ondertussen in de clinch met de gemeente. Volgens boekhandel Kramer & Van Doorn uit Zeist wil die hem geen langdurig huurcontract aanbieden.

Dat schrijft RTV Utrecht, dat met eigenaar Erik van Doorn sprak. Hij zegt dat een contract tot eind 2016, zoals Utrecht hem aanbiedt, te kort is voor de grote investering die hij moet doen. Van Doorn wil een verbintenis voor vijf jaar met een optie voor nog eens vijf jaar, “gebruikelijk en acceptabel” in zo’n geval. Dat zou de gemeente hem echter niet willen aanbieden.

“De kans is dus heel groot als het pand straks wordt samengevoegd, Broese en de bibliotheek eruit, dat er weer een prachtige nieuwe Zalando komt. Daar zit Utrecht echt op te wachten. Dat zijn de enige grote ketens die het soort bedragen kunnen betalen die voor dat soort panden gevraagd zullen worden. En daarmee is dan weer een stukje eigen cultuur uit Utrecht weg.”

Polare-vestigingen stuk voor stuk overgenomen

Polare ging eind februari failliet. Sindsdien probeert de curator de winkels apart te verkopen. Deze week vonden veel vestigingen een nieuwe eigenaar: eerder maakten Polare-winkels in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Vlaanderen al een doorstart, gisteren volgden de winkels in Almere en Tilburg.