‘We krijgen een forse tik’

Hij deed zijn best monter over te komen, maar het grote verlies van zijn VVD kon premier Mark Rutte niet geheel van zijn gezicht wissen. In een wijnbar in Breda feliciteerde Rutte de winnaars en erkende hij het grote verlies van zijn partij. „We krijgen echt een forse tik.”

Bij de overige aanwezigen leek die tik niet aan te komen – misschien omdat de VVD in Breda wél won. De sfeer deed eerder denken aan een gemoedelijk treffen van de lokale VVD-afdeling dan het verkiezingsfeest van de grootste partij.

Volgens Rutte had de kiezer de VVD laten vallen omdat zijn kabinet moeilijke maatregelen nam. „Mensen merken nog niet genoeg dat we de uitgangspositie van Nederland verbeteren.” Maar juist daarom, betoogde hij, was het zaak „koers te houden”.

Feit is dat de VVD de landelijke groei van de afgelopen jaren op geen enkele manier lokaal wist te verzilveren, wat toch als een enorme teleurstelling moet komen. VVD’ers hoopten stiekem de rol van het CDA als grootste lokale bestuurderspartij over te nemen, maar zijn daarvan verder verwijderd dan in 2010.