Opinie

Topless

Een fascinerend voorstel van president Obama, om in Den Haag met de G7 over Rusland en Oekraïne te praten, ‘in de marge’ van de Nucleaire Top (NSS). Vooral die marge intrigeert.

We organiseren een vergaderevenement, de grootste beveiligingsoperatie uit onze geschiedenis die vele miljoenen gaat kosten. Waarvoor het verkeer in de hele Randstad wordt stilgelegd. Waarvoor permanent twee F-16’s in de lucht vliegen. Waarvoor de hele kust vol staat met afweergeschut. En waarvoor het leger in opperste staat van paraatheid lijkt te zijn gebracht.

Je zou zeggen: dat is zo’n levensbelangrijk evenement, zo’n beslissende wereldwijde operatie, dat van die twee daagjes dat iedereen er present is, elke seconde benut moet worden. Maar nee, het programma biedt kennelijk nog voldoende ruimte om in de marge de grootste brandhaard van nu er gewoon eventjes bij te doen.

Het feitelijke vergaderen duurt maar zo’n twaalf uur, volgens sommigen zelfs zeven uur. En bovendien zal, zoals de gewoonte is bij zulke evenementen, de slotverklaring al vooraf tot op de komma zijn uitonderhandeld. Al het inhoudelijke werk is al vooraf gedaan. Lang leve het telewerken en de videoconferenties. De Nucleaire Top is een grotendeels ceremoniële aangelegenheid. Goed dat ze bij het Gemeentemuseum vaart hebben gezet achter dat glazen borreldak van een paar miljoen.

De NSS is ons eigen Olympisch Spel, dat ons land ‘op de kaart’ moet zetten. Alles en iedereen die bij dat op kaart zetten in de weg loopt, wordt van die kaart weggevaagd. Maar wat betekent het nu concreet, dat op de kaart zetten? Dat al die wereldleiders denken: tsjonge, geen verkeerde plek, dat Den Haag. Moeten we vaker doen, hier vergaderen.

De gemeente Den Haag betaalt 28 miljoen euro, het Rijk 24 miljoen, en de kosten voor beveiliging zijn geheim. Een F-16 kost 20.000 euro per uur.

Hoeveel van de kleine theaters en cultuurinstellingen die de gemeente Den Haag heeft wegbezuinigd zouden voor dezelfde prijs gered kunnen worden? Nu gaat het geld naar een wereldwijde voorstelling die saai en voorspelbaar is.

Ter vergelijking: onze eigen troonswisseling kostte maar 10 miljoen euro (5,7 voor het Rijk; 4,6 voor de gemeente Amsterdam). Met als grote verschil dat die ceremonie ook nog eens een positieve impuls aan de economie en de stemming gaf in het hele land. Van de NSS ondervinden we juist ergernis en economische schade. Bedrijven gaan gedwongen dicht en kunnen niet meer bevoorraad worden. Zo sluit alle horeca in een wijde straal rond het Kurhaus op Scheveningen omdat Obama en Merkel er een nachtje slapen.

Een troost voor de strandtenten: de lente is vroeg. Eerst de top, dan iedereen topless.