Surinaamse luchtmacht doet alle, soms ongebruikte toestellen weg

In 2006 stelde Nederland vier Lynx helikopters beschikbaar om de Surinaamse luchtmacht te helpen bij de hulpverlening aan bewoners in het rampgebied in Oost-Suriname waar een overstroming plaatshad. ANP

De luchtmacht van Suriname heeft besloten zijn volledige vloot vliegtuigen van de hand te doen. In totaal gaat het om zes kleine, onbewapende toestellen. Verscheidene toestellen zijn al meer dan tien jaar defect en hebben praktisch nooit gevlogen.

Het gaat om drie toestellen van de Britse fabrikant Britten-Norman, een Cessna uit de Verenigde Staten en twee Spaanse Casa-vliegtuigen die in 1999 door Suriname zijn gekocht. Die toestellen staan sindsdien te verpieteren in een loods op een vliegveldje bij de hoofdstad Paramaribo, met amper vlieguren op de teller.

‘We willen op termijn een volledig nieuwe vloot aankopen’

Twee jaar geleden reisde een team deskundigen van het Venezolaanse leger nog naar Paramaribo om de twee Spaanse vliegtuigen te inspecteren. Volgens hen waren ze toen nog te repareren. Toch kiest het Surinaamse leger er nu voor om al zijn kisten van de hand te doen.

“Na een diepgaande analyse is besloten om onze toestellen, die al jaren aan de grond staan, van de hand te doen. We willen op termijn een volledig nieuwe vloot aankopen, met toestellen die veel makkelijker te onderhouden zijn. Het doel is om weer mobiel te zijn.” - een topambtenaar van het ministerie van Defensie aan De Ware Tijd.

Hij wilde de krant niet vertellen hoeveel de plannen kosten en op welke termijn ze zullen worden uitgevoerd.

‘Binnenkort’

Om zich te verplaatsen doet het Surinaamse leger, dat ongeveer tweeduizend manschappen sterk is, momenteel een beroep op vliegtuigen en helikopters van lokale chartermaatschappijen. Dat kost echter handenvol geld, terwijl de defensieorganisatie heel krap bij kas zit. Zo maakte de minister van Defensie eind januari bekend dat er zelfs niet genoeg geld is om voor alle officieren een uniform te kopen.

Vijf jaar geleden bestelde Suriname drie legerhelikopters in India. Die toestellen zijn echter nog steeds niet geleverd. Vorige maand herhaalde de Indiase ambassadeur in Paramaribo dat de machines ‘binnenkort’ worden verscheept. Een exacte datum is er nog steeds niet. (Novum)