Eerste zege onder Roemer

SP-leider Emile Roemer lachte gisteravond weer eens ouderwets breeduit: „We hebben loon naar werken gekregen.” De SP haalde het beste resultaat in de partijgeschiedenis: 444 zetels, veel meer dan in 2010. Die winst was niet alleen belangrijk voor de partij, ook voor Roemer zelf. Het was in vier jaar partijleiderschap zijn eerste overwinning.

In café Hofman in Utrecht overheerste de opluchting. SP’ers spraken over teruggekeerd zelfvertrouwen. In de Tweede Kamer kan de partij zich nu harder opstellen tegenover het „afbraakbeleid” van het kabinet.

De SP hoopt in meer gemeentebesturen plaats te nemen. Senator Tiny Kox: „Wij kunnen nu vaker meedoen en meer eisen stellen.” De winst past goed in de groeistrategie van Roemer. Hij wil zijn partij verbreden door meer afdelingen op te richten en in te zetten op andere onderwerpen. Met één doel. Roemer: „Groot genoeg worden om een keer in het kabinet te komen.”