Serieus spel over grensbewaking wint hoofdprijs op gamesfestival

Papers, Please, een spel over migranten bij de douane, won vannacht drie IGF Awards, prijzen voor innovatieve games.

Winnaar Papers, Please is volgens de maker een „dystopian document thriller”.

De grote winnaar van de IGF Awards 2014 is Papers, Please van de in Japan wonende Amerikaan Lucas Pope. Vannacht was de uitreiking in San Francisco. De game was genomineerd in vier categorieën en won er drie: ‘beste verhaal’, ‘beste spelontwerp’ en de hoofdprijs.

Pope maakte een gewichtig puzzelspel over een douanier in de fictieve totalitaire staat Arstotzka, die moet bepalen of hij migranten wel of niet de grens laat oversteken. „Dit is het hoogtepunt van mijn carrière”, zei Pope bij het ophalen van de Seumas McNally Grand Prize, goed voor een geldbedrag van 30.000 dollar. Het valt te hopen dat hij ongelijk krijgt en nog veel meer goede games zal maken.

De IGF-prijzen, kort voor Independent Games Festival, worden jaarlijks uitgereikt tijdens de Game Developers Conference in San Francisco. Ze zijn bedoeld om de ontwikkeling van onafhankelijke, vernieuwende spellen te stimuleren. Bij gebrek aan een serieus te nemen games-Oscar is het deze prijs voor de interessantste spellen, die de wereld laat kennismaken met creatieve producties van aanstormend talent. En dat geldt in het bijzonder voor de studentenprijs.

Sinds de Utrechtse game De Blob in 2007 werd genomineerd voor een IGF Award, zaten er bijna ieder jaar Nederlanders tussen de nominaties. Tot nu toe wonnen ze niet één keer. Ook vannacht niet. Terwijl er maar liefst drie Nederlandse spellen waren genomineerd, allemaal in de categorie ‘beste studentengame’.

De Nederlandse nominaties in die categorie waren Engare, Symmetrain en Westerado. Engare is een puzzelgame met de geometrische patronen van islamitische kunst, door de in Breda studerende Iraniër Mahdi Bahrami. Symmetrain is een dynamische variant op het aloude ‘zoek de verschillen’, door de in Amsterdam studerende Duitser Philipp Beau. En Westerado is een gepixelde Wild West-game, door een groep Hogeschool voor de Kunsten Utrecht-studenten die zichzelf Ostrich Banditos noemt. De drie werden verslagen door Risk of Rain, een platformspel waarin de speler moet overleven op een mysterieuze planeet die iedere keer anders is, gemaakt door studenten aan de University of Washington.

De Belgen vielen eindelijk wel in de prijzen: Tale of Tales uit Gent won in de Nuovo-categorie voor experimentele spellen, met Luxuria Superbia, een hypnotiserende game over seksuele stimulatie. Voor Tale of Tales, bestaande uit het kunstenaarsechtpaar Auriea Harvey en Michaël Samyn, was dit al de vierde nominatie.

„Ik wil mijn man bedanken voor het mogelijk maken hiervan”, zei een verraste Auriea Harvey toen ze de prijs in ontvangst nam. Michaël Samyn antwoordde: „Ik wil mijn vrouw bedanken voor iets wat ik jullie niet ga vertellen”.

    • Niels `t Hooft