Rusland komt met eigen sancties tegen VS

Poetin staat in Moskou op het podium samen met de nieuwe leider van de Krim, Sergej Askjonov. Ze vierden er gezamenlijk de Russische annexatie van het schiereiland. EPA / Sergei Ilnitsky

Rusland heeft sancties aangekondigd tegen Amerikaanse functionarissen. Het gaat om reisrestricties en het bevriezen van banktegoeden, meldt persbureau Reuters. De Verenigde Staten hebben dezelfde sancties opgelegd aan een stuk of dertig Russen en Oekraïners.

De Russische sancties worden ingesteld tegen onder anderen speechschrijver van Obama Benjamin Rhodes, de Republikein John McCain, de fractieleider van de Democratische Partij in de Senaat Harry Reid en John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. “Er mag geen twijfel over bestaan: we zullen gepast reageren op elke vijandige stap”, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Boehner en McCain lieten weten niet onder de indruk te zijn.

Twitter avatar SpeakerBoehner Speaker John Boehner Proud to be included on a list of those willing to stand against Putin’s aggression http://t.co/AL67mauKqq
Twitter avatar SenJohnMcCain John McCain I’m proud to be sanctioned by Putin - I’ll never cease my efforts & dedication to freedom & independence of #Ukraine, which includes #Crimea

Sancties VS uitgebreid

Obama kondigde vanmiddag in een toespraak aan dat de sancties worden uitgebreid en dat nu ook de aan Poetin gelieerde Bank Rossija wordt aangepakt. Die bank beheert sinds 2005 het beheer over tegoeden van energiebedrijf Gazprom. Moskou had ook al gedreigd dat Amerikaanse sancties de VS zouden raken “als een boemerang”.

Maandag legden de EU en de VS de eerste sancties op tegen personen die een hand hebben gehad in de afscheiding van de Krim van Oekraïne. Europa pakte bijvoorbeeld de premier op het schiereiland, Sergej Askjonov, aan. De VS legden sancties op aan vicepremier Rogozin. Die gaf via Twitter te kennen dat hij niet bepaald onder de indruk was:

Twitter avatar DRogozin Dmitry Rogozin Here it finally came to me: the real world-wide acclaim)) I thank the Washington Obkom! (Province Party (cont) http://t.co/YECZdns6sP

Sancties vooral symbolisch?

Het effect van de sancties is marginaal, schreven Cees Banning en Hanneke Chin-A-Fo in NRC. Gary Hufbauer, onderzoeker bij het Peterson Institute in Washington, noemde de maatregelen “symboolpolitiek”.

Hufbauer zegt dat zwaardere economische sancties niet zijn genomen “om een tweede Koude Oorlog te voorkomen”. Ook denkt hij dat de opkrabbelende economie in Europa direct weer op een achterstand zou zijn gezet. “De EU heeft ervoor gekozen om niet een nieuwe recessie over zichzelf af te roepen”, zegt Hufbauer. Poetin heeft allerlei economische wapens om terug te slaan als hij dat nodig vindt, zoals het terugschroeven van de gasexport naar Europa.

Lees het artikel (€)- Sancties: straf of symbool?

    • Laura Klompenhouwer