Leefbaar is terug

PvdA lijdt grote nederlaag en wordt bijna gehalveerd

Het was geen onverwachte overwinning van Leefbaar Rotterdam. De partij kreeg gisteren veertien zetels en is daarmee de grootste van Rotterdam. Net als in 2002, toen de Leefbaren een monsterzege behaalden onder leiding van Pim Fortuyn.

Opvallender was het enorme verlies van de PvdA. Ook dat was voorspeld, maar acht zetels in een stad die al decennia door de PvdA wordt gedomineerd (op een raadsperiode na) is wel erg mager. Lijsttrekker Hamit Karakus liet zich pas laat op de avond zien en was zeer aangeslagen. Er wordt gespeculeerd over zijn aftreden.

Burgemeester Aboutaleb las gisteren met neutrale stem de zetelverdeling voor in de burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis. De opkomst was laag: 44,4 procent van de 485.449 stemgerechtigde Rotterdammers ging stemmen.

In de burgerzaal, waar alle partijen aanwezig waren, werden mogelijke coalities besproken. Dat Leefbaar in het college komt, is een feit. Maar met wie?

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de PvdA mee zal doen. Die combinatie heeft niet de voorkeur van Leefbaar. Bovendien zijn de sociaal-democraten de grote verliezers.

De andere winnaars, zoals D66 (van vier naar zes zetels) en de SP (van twee naar vijf), liggen meer voor de hand. Leefbaar-lijsttrekker Joost Eerdmans stak kort voor de verkiezingen de hand uit naar VVD en CDA. Met deze partijen zou Leefbaar het wel aandurven de stad te besturen. Maar beide partijen haalden slechts drie zetels. Onvoldoende om met Leefbaar Rotterdam een meerderheid te vormen. Mogelijk zal Eerdmans proberen om D66 binnenboord te halen.

    • Sheila Kamerman