PVV’er Van Vliet stapt op - uitspraken Wilders ‘laatste druppel’

Parlementariër Roland van Vliet stapt uit de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Dat meldt RTL Nieuws, dat een interview met hem uitzond. Van Vliet vertrekt uit protest tegen de uitspraken van partijleider Geert Wilders over Marokkanen, gisteren tijdens verkiezingsavond.

PVV-Kamerlid Roland van Vliet in het gebouw van de Tweede Kamer.
PVV-Kamerlid Roland van Vliet in het gebouw van de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Parlementariër Roland van Vliet stapt per direct uit de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Dat meldt RTL Nieuws, dat een interview met hem uitzond. Van Vliet vertrekt uit protest tegen de uitspraken van partijleider Geert Wilders over Marokkanen, gisteren tijdens verkiezingsavond.

“Ik moest voor mezelf iets goedpraten. Dat kan ik niet. Er zijn zoveel Marokkanen die het goed doen in Nederland.”

Update 18.40: Wilders zegt tegen persbureau Novum dat hij het vertrek van Van Vliet betreurt. “Het was volgens mij onnodig. Jammer.”

Eerder op de dag zei Wilders nog nog dat zijn optreden in de PVV-fractie niet omstreden is. “Dat is absoluut niet het geval. Er is helemaal niets aan de hand.”

Van Vliet langer ontevreden

Wilders vroeg gisteren aan zijn achterban in Den Haag “willen jullie meer of minder Marokkanen in deze stad”? Zij reageerden door “minder, minder” te roepen. Van Vliet zegt dat het de laatste druppel was. Hij blijft in de Kamer als eenmansfractie.

Dat Van Vliet moeite had met de lijn van de PVV was wel al bekend, zegt chef politiek bij NRC Handelsblad René Moerland. De parlementariër zei dat Wilders op de “trap van voldongen feiten” weer een trede hoger was gegaan. Moerland:

“Je kunt dit zien als kritiek op de eenzelvigheid van Wilders. Hij trekt zijn eigen lijn en de fractieleden moeten het daar maar mee doen.”

Eerder deze maand onthulde NRC Handelsblad dat Van Vliet volgens Haagse bronnen vorig jaar een poging had gedaan over te stappen naar de VVD.

In een gesprek op 30 oktober informeerde de PVV’er bij VVD-fractieleider Halbe Zijlstra of er voor hem plaats zou zijn in de VVD-fractie. Zijlstra sloeg het verzoek van Van Vliet af, zo wordt in kringen van de VVD gemeld.

Zijlstra en Van Vliet bevestigden allebei dat zij met elkaar hebben gesproken. Zij weigerden op de inhoud in te gaan. (Lees het hele artikel voor een klein bedrag: PVV’er Van Vliet wilde naar VVD)

Grote ophef

De uitspraken van Wilders hebben voor grote ophef gezorgd. Advocaat Gerard Spong vindt dat de uitspraken van Wilders strafbaar zijn. “Dit zijn puur discriminatoire uitlatingen”, zei hij tegen NRC. Premier Rutte zei dat hij een “vieze smaak gekregen” had van het optreden van zijn voormalig coalitiepartner. Maar sommige VVD-prominenten zijn ontevreden over zijn milde bewoordingen waar het gaat om Wilders:

Twitter avatar fransweisglas frans weisglas En de politiek leider van mijn partij #VVD blijft maar zeggen hij #PVV niet uitsluit van regerings- en college-deelname. Verbijsterend

Walging bij Asscher

Vicepremier Asscher zegt de beelden vol walging te hebben gezien. Volgens de PvdA-man heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan ophitsen en haatzaaien, meldt de NOS.

Het OM maakte eerder vanavond bekend dat honderden mensen aangifte hebben gedaan tegen de PVV-leider. In Den Haag alleen al zijn ruim honderd aangiften binnengekomen.

Nederlandse Marokkanen twitterden na de actie een selfie met hun Nederlandse paspoort en de hashtag #BornHere. De hashtag werd een paar dagen geleden, na de eerdere uitspraken van Wilders, gelanceerd.