Pieter Hilhorst stapt op na nederlaag PvdA in Amsterdam

Pieter Hilhorst gisteravond in de wandelgangen van het stadhuis van Amsterdam.
Pieter Hilhorst gisteravond in de wandelgangen van het stadhuis van Amsterdam. ANP / Martijn Beekman

De Amsterdamse PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst stapt op. Dat heeft hij vanochtend aan zijn fractie medegedeeld.

Onze Amsterdamverslaggever:

Twitter avatar basblokkernrc Bas Blokker Pieter Hilhorst stapt op
Twitter avatar Pieterhilhorst Pieter Hilhorst De PvdA heeft flink verloren en ik heb in Amsterdam die trend niet kunnen keren. Daarom stap ik op. http://t.co/RHV3Fjblfg

Hilhorst tegenover NRC:

“Ik ben de politiek in gestapt om het verschil te maken maar nu moet ik toegeven dat ik niet meer degene ben die kan helpen het verschil te maken. Ik zit eerder in de weg. Ik moet nu plaats maken om ervoor te zorgen dat mijn idealen en de idealen van de PvdA verwezenlijkt kunnen worden.”

Het zat de PvdA overal in het land tegen, zei Hilhorst, “maar in Amsterdam is de PvdA zolang de grootste geweest. Het verlies komt hier extra hard aan. Ik heb het tij niet kunnen keren.”

“Er komen hier ingewikkelde processen op ons af, bijvoorbeeld in de collegeonderhandelingen. Wij zijn nog altijd de tweede partij en dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Daarmee omgaan zou lastiger worden met dan zonder mij. Als ik zou aanblijven, zou het gesprek steeds eerst gaan over wat ik moet of wat ik doe. Dat staat al het andere in de weg.”

Hilhorst legt ook zijn taken als wethouder Jeugd, Onderwijs en Financiën per direct neer. Huidig fractievoorzitter Marjolein Moorman zal voorlopig de rol van Hilhorst als politiek leider overnemen.

D66 haalt historische overwinning op PvdA

Gisteravond passeerde D66 de PvdA als grootste partij in Amsterdam. Het is voor het eerst sinds 1949 dat de PvdA niet meer de grootste is in de hoofdstad.

Twitter avatar hugologtenberg Hugo Logtenberg Na doublecheck v/d gemeente is dit echt de uitslag in A’dam (opkomst: 50,1%): D66 14, PvdA 10, SP 6, GL 6, VVD 6, CDA, 1, PvdO 1, PvdD 1.
Twitter avatar MarcelBril Marcel Bril @APechtold vindt het moedig van Hilhorst dat ie terug treedt. Gevolg van de strijd Pvda/D66. Nog niet duidelijk wat dit betekent #NOS

Partijvoorzitter Hans Spekman noemt het vertrek van Hilhorst tegenover persbureau Novum “ontzettend zuur”.

“Hij kwam als wethouder op voor alle inwoners van Amsterdam, met een speciaal oog voor hen die minder bedeeld waren. Hij heeft in de campagne zijn stinkende best gedaan, zijn inzet was tomeloos. Ik kan natuurlijk niet anders dan zijn besluit respecteren.”

Fouten en onhandige optredens Hilhorst

Een paar fouten en onhandige mediaoptredens transformeerden het imago van Hilhorst in een rap tempo. Onze redacteur Bas Blokker schreef over hem in de Amsterdambijlage van NRC Handelsblad:

“Krap anderhalf jaar geleden ingehaald als de ideale lijsttrekker. Nu een stakkerd die niets meer goed kan doen. Die wordt uitgelachen als hij in het openbaar om het even welk getal noemt – als wethouder financiën was hij verantwoordelijk voor een miljoenenblunder van de Belastingdienst. Die te licht wordt bevonden in vergelijking met zijn voorganger – ‘U bent geen Lodewijk Asscher’. En die hulp behoeft van coryfeeën uit succesvoller tijden: Asscher, Job Cohen, Ed van Thijn.”

Vanmiddag in NRC een uitgebreide reconstructie van de campagne van Hilhorst.