Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oproep tot aangifte tegen Wilders wegens uitspraak over Marokkanen

Lijsttrekker Leon de Jong (L) van de Haagse PVV en partijleider Geert Wilders op het podium tijdens de verkiezingsavond.
Lijsttrekker Leon de Jong (L) van de Haagse PVV en partijleider Geert Wilders op het podium tijdens de verkiezingsavond. Foto ANP / Robin Utrecht

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) roept op aangifte te doen tegen PVV-leider Geert Wilders vanwege de uitspraken die hij gisteravond deed over Marokkanen. De organisatie vindt dat Wilders te ver is gegaan. Rutte zei eerder vannacht al “een vieze smaak” te hebben gekregen van de uitspraak van Wilders.

Wilders vroeg gisteren tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de PVV aan de zaal of de aanwezigen minder Marokkanen willen. Het publiek beantwoorde dat met een juichend “minder, minder”. “Dan gaan we dat regelen”, zei Wilders toen.

Zie hier wat er gebeurde:

‘Wilders is echt te ver gegaan’

Volgens de secretaris van de SMN, een landelijke organisatie voor belangenbehartiging van Marokkanen in Nederland, is Wilders “echt te ver” gegaan. Hij gaat vandaag aangifte doen en verzoekt anderen dat ook te doen. Op sociale media wordt Wilders veelvuldig vergeleken met Hitler. PvdA-bestuurslid Fouad Sidali deed dat vorige week ook, waarop Wilders aangaf voortaan mensen die die vergelijking maken voor het gerecht te slepen.

Twitter avatar AissaZanzen Aissa Zanzen Ik heb net via #radio1nl aangekondigd vandaag aangifte te gaan doen tegen Witler (Wilders)

Rutte heeft ‘een vieze smaak’ in zijn mond gekregen

Premier Rutte heeft vannacht gezegd “een vieze smaak” in zijn mond te krijgen van de anti-Marokkanenuitspraak van PVV-leider Geert Wilders.

“Dat hij zei, ‘Dat gaan we regelen’, vond ik nog het ergste.”

Ook Washington Post bericht over uitspraak

Ook in het buitenland is de uitspraak van Wilders in het nieuws gekomen. The Washington Post citeert persbureau AP:

“Dutch right-wing populist politician Geert Wilders has led his supporters in an anti-Moroccan chant.”

Vorige week was er ook al veel ophef over uitspraken van Wilders over Marokkanen. Toen zei hij dat Den Haag beter af was met minder Marokkanen. Het kwam hem op veel kritiek te staan. Ook toen is aangifte gedaan tegen de PVV-leider.