Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Opkomst hoger dan verwacht: 53,8 procent ging naar de stembus

Kiezers staan in de rij voor het stembureau op Utrecht Centraal om te kunnen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Kiezers staan in de rij voor het stembureau op Utrecht Centraal om te kunnen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Foto ANP / Remko de Waal

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen valt mee in vergelijking met de sombere voorspellingen. 53,8 procent van de kiesgerechtigden ging gisteren naar de stembus. In 2010 was dat 53,9 procent, in 2006 58,3 procent.

Dat meldt de NOS. De opkomst is dus, hoewel historisch laag, ongeveer gelijk aan de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden. Relatief de meeste mensen gingen stemmen op Schiermonnikoog: 85,3 procent. Ook in Urk, Rozendaal en op Ameland maakte meer dan tachtig procent van de inwoners gebruik van zijn stemrecht. In Schiedam gingen juist relatief de minste mensen naar de stembus: 42,6 procent. Ook in Beverwijk was de opkomst met 43,1 procent laag.

Ook per provincie was de opkomst verschillend. In Zeeland ging 58,6 procent naar de stembus, in Friesland 57,7 procent. In die laatste provincie is de opkomst gestegen in vergelijking met vier jaar geleden, in die eerste juist iets gedaald. In Noord-Brabant gingen relatief de minste mensen stemmen, namelijk iets meer dan de helft (50,2 procent). Ook in 2010 had Noord-Brabant de laagste opkomst. In Flevoland daalde de opkomst het meest: van 57,1 procent naar 52 procent.

Voorspellingen gingen uit van opkomst onder de 50 procent

Voorspellingen waren eerder uitgegaan van een opkomst onder de 50 procent. Het zou voor het eerst zijn dat minder van de helft van de stemgerechtigden zijn stem uitbracht. Zover is het dus niet gekomen. Wel is de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen altijd lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. De opkomst bij de landelijke verkiezingen in 2012 was bijvoorbeeld 74,6 procent - ook een laagterecord.