Doema keurt annexatie Krim goed - VS leggen extra sancties op

Russische schepen patrouilleren bij Oekraïense marineschepen in de buurt van Sevastopol. AFP / Viktor Drachev

Het Russische lagerhuis heeft met een overduidelijke meerderheid een wet goedgekeurd voor annexatie van de Krim bij Rusland. Dat meldt persbureau Reuters. Daarmee is inlijving van de Krim een stap dichterbij. De Amerikaanse president Obama heeft zojuist de sancties uitgebreid en opgelegd aan meer Russische hoge functionarissen.

Niet iedereen in de Doema stemde voor inlijving van de Krim. Er was een uitzondering, meldt onze buitenlandredacteur Hubert Smeets op Twitter:

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Doema niet unaniem over annexatie van Krim. Eén parlementariër tegen: Ilja Ponomarjov.
http://t.co/Y9J4QBRjec

Morgen zal het Russische Hogerhuis een soortgelijke stemming houden. Dan is ratificatie compleet. President Poetin heeft de wet dinsdag al ondertekend.

Sancties uitgebreid, blijft hameren op diplomatieke oplossing

Obama zei dat de eerder aangekondigde sancties, zoals reisrestricties en het bevriezen van banktegoeden, worden opgelegd aan meer functionarissen en aan mensen die steun verlenen aan de inname van de Krim. Daarnaast krijgt ook een bank te lijden onder strafmaatregelen: Bank Rossija. De bank, die hechte banden heeft met de Poetin-familie, kreeg rond 2005 het beheer over lucratieve tegoeden van energiebedrijf Gazprom.

En daar blijft het niet bij, waarschuwde Obama. Als het Kremlin doorgaat en bijvoorbeeld ook militairen stuurt naar het oosten van Oekraïne, worden de strafmaatregelen uitgebreid. Dan worden hele sectoren van de Russische economie het mikpunt van sancties. “Het heeft niet mijn voorkeur. Dit zal niet alleen de Russische economie, maar ook de wereldeconomie raken.”

Obama herhaalde daarom de oproep aan Rusland voor een diplomatieke oplossing. “De diplomatieke inspanningen gaan door, Rusland heeft nog een andere mogelijkheid voor zich liggen.” Obama liet eerder weten dat hij niets voelt voor militair ingrijpen.

Ban is diep bezorgd

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon heeft tijdens een ontmoeting met president Poetin gezegd “diep bezorgd” te zijn over de situatie. Ban bezoekt zowel Oekraïne als Rusland om te proberen een vreedzame oplossing te vinden. Hij sprak er ook met de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken. Die zei ook bezorgd te zijn. Maar dan over de “talloze schendingen” van rechten van Russisch-sprekenden in het oosten van Oekraïne. De vorige keer dat Rusland een dergelijke zorg uitte, ging het over de Krim.

De toon van het Westen blijft scherp. EU-leiders zijn bereid vanmiddag op de top in Brussel verdere sancties op te leggen, zei Merkel vandaag in het Duitse parlement.

Zijn sancties een straf of een symbool? Onze redacteuren Cees Banning en Hanneke Chin-A-Fo schreven gisteren in nrc.next:

“Veel sancties mislukken, zegt hoogleraar Peter van Bergeijk van het Haagse Institute for Social Studies (ISS). „Maar het is een denkfout om uit het getalsmatig overheersen van mislukkingen te concluderen dat het sanctie-instrument niet werkt.” Hij heeft ruim 170 sancties geanalyseerd die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn ingesteld. Sinds het begin van de jaren negentig is het middel gemiddeld tweemaal zo vaak ingezet als daarvoor, en met betere resultaten (40 procent slaagde). Dat komt doordat de empirische lessen ter harte zijn genomen bij het ontwerp van sancties.”

Oekraïense grenswachten naar vasteland

Oekraïense grenswachten verlaten intussen de Krim. Ze verhuizen naar regio’s op het vasteland, onder meer de steden Kherson en Mikolayiv. Tot nu toe zouden zo’n duizend burgers het schiereiland hebben verlaten, zegt het hoofd van de grenswacht tegenover persbureau Reuters.

    • Mirjam Remie