‘Kinderen tweede leg zijn lelijker’

Ach, arme oudere vaders. En hun kinderen. Veel was er al te doen over het sperma van de oudere man, dat aan mutaties onderhevig is en daarom tot extra gezondheidsrisico’s kan leiden bij het nageslacht. En nu blijken tweede- en derdelegkinderen ook nog aantoonbaar lelijker.

Twee antropologen van de Universiteit van Wenen zochten het uit en brachten verslag uit in Evolution & Human Behavior. Zij lieten gezichten van ruim vierduizend mannelijke en vierduizend vrouwelijke hoogsteklassers van middelbare scholen op aantrekkelijkheid beoordelen, via portretten in jaarboeken. Daar legden ze de leeftijd van de vader naast. De aantrekkelijkheid van de gezichten bleek duidelijk af te nemen bij een verder gevorderde vaderleeftijd. Oplopende leeftijd van moeders had dat effect niet.

Dat is nog geen reden voor kinderen van oudere vaders om met een doos over het hoofd te gaan lopen – het gaat om subtiele gemiddelden. Niettemin stellen de Oostenrijke onderzoekers tevreden vast dat de natuur doet aan eerlijke berichtgeving. De aantrekkelijkheid van een gezicht kan informatie geven over een individuele new mutation load, zoals ze het wat afschrikwekkend en sciencefictionachtig noemen. Zo kijk je op straat toch anders rond.

    • Frans van der Helm