‘Onderhandelingen Israël - Palestijnen dreigen te mislukken’

Aanhangers van president Abbas houden Palestijnse vlaggetjes omhoog bij de aankomst van Abbas in Ramallah. Abbas was eerder deze week in Washington, waar hij een ontmoeting gepland had staan met ambtgenoot Barack Obama. Foto Reuters / Mohamad Torokman

De vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen dreigen te mislukken. De nieuwe Israëlische bouwplannen voor de Westelijke Jordaanoever steken een spaak in het wiel van de vredesbesprekingen, heeft een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas gezegd tegen persbureau AFP.

Israël wil tweeduizend nieuwe woningen bouwen in nederzettingen in bezet Palestijns gebied. “De Israëlische kolonisatie-activiteiten lokken de mislukking uit van de onderhandelingen en hebben geleid tot een impasse.”

Na zeven maanden geen resultaat

De Amerikaanse president Obama zei begin deze maand dat de tijd voor een afspraak op hoofdlijnen tussen Israël en de Palestijnen begint te dringen. Een oplossing met twee staten - een voor Israëliërs en een voor Palestijnen - is nog mogelijk, maar er moeten gauw knopen worden doorgehakt, waarbij alle partijen concessies moeten doen.

Obama zei dit bij de ontvangst van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op het Witte Huis in Washington. De huidige ronde van vredesbesprekingen onder Amerikaanse leiding leverden, zeven maanden na de start en twee maanden voor de gestelde deadline, nog geen zichtbare resultaten op.

Israël wil erkenning als Joodse staat

Israël eist onder meer erkenning als “Joodse staat”. Maar dat maakt vrede moeilijker, schreef onze correspondent in Israël Leonie van Nierop eerder deze week in NRC Handelsblad (€).

Een belangrijke reden voor pessimisme is de Israëlische eis dat de Palestijnen Israël erkennen als ‘Joodse staat’, en niet gewoon als staat – zoals de Palestijnen al 25 jaar doen. Daarover schreef een Israëlische journalist dit weekeinde: “Deze schijnbaar marginale kwestie is een tikkende tijdbom die het hele vredesproces van de rails dreigt te blazen”. Als het geen tijdbom blijkt, is het wel een voorbeeld van hoe gefnuikt het vredesoverleg is, en hoe ingewikkeld de propaganda-oorlog.

Lees het hele artikel: ‘Joodse staat’ houdt vrede tegen

    • Laura Klompenhouwer