Obama krijgt rondleiding van kwartiertje in het Rijksmuseum

De Amerikaanse luchtmacht heeft meerdere helikopters van het type Black Hawk naar Nederland gebracht. Obama vertrekt maandag met een helikopter uit Amsterdam. Foto ANP / Bas Czerwinski

Aanstaande maandag ontvangt premier Rutte de Amerikaanse president Barack Obama in het Rijksmuseum. Dat heeft de Rijksvoorlichtingdienst zojuist bekendgemaakt.

In het Rijksmuseum zullen de twee het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 en het eerste Amerikaans-Nederlandse handels- en vriendschapsverdrag uit 1782 bekijken, twee historische documenten die de bilaterale relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten markeren. Vervolgens krijgen de twee een rondleiding door Wim Pijbes, de directeur van het Rijksmuseum. Ook de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is aanwezig bij het bezoek.

Na het bezoek voeren Rutte en Obama een gesprek over politieke en economische onderwerpen en geven ze een korte verklaring aan de pers.

09.40 uur Obama komt aan op het Museumplein en krijgt een rondleiding door het Rijks
09.55 uur Rondleiding eindigt bij de Nachtwacht
10.45 uur Korte verklaring Obama en Rutte

Vervolgens vertrekt Obama met een helikopter van het Museumplein. Naar verluidt verblijft Obama in het hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

    • Lex Boon