Obama: geen militair ingrijpen in Oekraïne

President Barack Obama zegt dat de VS niet militair gaan ingrijpen in Oekraïne.
President Barack Obama zegt dat de VS niet militair gaan ingrijpen in Oekraïne. AP / Susan Walsh

De VS gaan niet militair ingrijpen in Oekraïne. Dat zei president Obama in een interview met tv-zender NBC, meldt persbureau AP. Volgens Obama wil niemand “een echte oorlog met Rusland aanwakkeren” omdat niemand hier belang bij heeft.

De VS en bondgenoten zullen de druk op Rusland wel verder opvoeren, zei hij. Hij hoopt dat er zo via een diplomatieke weg een oplossing kan worden gevonden in de crisis, die draait om de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Volgens Obama handelt Poetin uit zwakte, niet uit kracht.

Rusland tekende deze week een wet die inlijving van de Krim bij Rusland mogelijk maakt, na een omstreden referendum waarin een meerderheid van de bevolking van de Krim daarvoor stemde. Poetin hield daarbij een sterk anti-westerse toespraak. Het Westen en Oekraïne hebben gezegd de annexatie niet te erkennen, omdat zij indruist tegen het internationaal recht.

Rusland begint met verstrekken Russische paspoorten

De Russische regering is deze week begonnen met het verstrekken van Russische paspoorten aan inwoners van de Krim, zo meldt persbureau AFP. De annexatiewet houdt onder meer in dat zowel Oekraïense burgers als staatloze burgers die permanent op de Krim wonen, als Russische burgers worden beschouwd. De leider van de Russische Migratiedienst vertelde er niet bij wat de procedure wordt voor mensen die wonen en werken op de Krim, maar geen Russisch staatsburger willen worden. “We hebben onze prioriteiten”, zei hij.

Bevelhebber Oekraïense marine wordt vrijgelaten

Rusland heeft intussen de autoriteiten op de Krim opgeroepen de gisteren gevangengenomen leider van de Oekraïense marine te bevrijden. Hij moet veilig de regio kunnen verlaten. Dat maakte de Russische minister van Defensie bekend. De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov had dit verzocht. Als er geen vrijlating zou volgen van de gegijzelden, zouden ‘passende maatregelen’ volgen.

Update 8.30 uur: De Oekraïense bevelhebber is vrijgelaten, laat de Oekraïense regering weten.

Oekraïne heeft zich gisteren teruggetrokken uit het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), een bondgenootschap van voormalige Sovjet-landen.