‘Een Volendammer stemt niet snel op een Edammer’

De lokale partij Kras werd in Volendam de grote winnaar. VDD, PvdA en Volendam 80 verloren zetels. „Het is eigenlijk wel eens lekker als iemand anders de kar gaat trekken.”

„Een historische verschuiving.” Dat was gisteravond de conclusie in de kleine ruimte onder een tribune in het stadion van FC Volendam. Leden van de zeven partijen die meededen aan de verkiezingen vernamen daar de uitslag.

De lokale Lijst Kras steeg ten opzichte van 2010 van één naar zes zetels en werd de grote winnaar. VVD, PvdA en Volendam 80 verloren zetels. De opkomst was 64,9 procent.

De VVD wijt haar verlies aan een kwestie rondom ambtenarenhuisvesting die eerder dit jaar speelde. In januari zorgde de partij voor het ontslag van twee wethouders en de val van de coalitie. Zij waren het vertrouwen kwijtgeraakt door „onduidelijke communicatie” over een nieuw gemeentekantoor in Edam. VVD-voorzitter Wim Runderkamp: „Volendam 80 heeft ons nu neergezet als Edammer partij. Daardoor missen we een groot deel van de Volendamse stemmers. Een Volendammer stemt niet snel op een Edammer en vice versa. Ze stemmen op iemand die ze kennen.”

Volendam 80, met zes zetels in 2010 lokaal de grootste partij, was dit jaar de grootste verliezer en moest twee zetels inleveren. Toch zijn de leden niet ontevreden. Nico Karhof: „Het doel van onze campagne was vooral de Volendamse kiezer naar de stembus trekken.” Dat die vooral op Kras heeft gestemd, vindt hij niet zo erg. „Het is eigenlijk wel eens lekker als iemand anders de kar gaat trekken. Dat hebben wij jaren gedaan.”

Ver na middennacht komt winnaar Loek Kras binnen. Het stembureau waarvan hij voorzitter was, moest hertellen. Zijn partijgenoten juichen. Met een klap zet hij een flesje bier op tafel. „Volendam-Edam kan zich gelukkig prijzen”, roept hij. „We gaan het vertrouwen waarmaken dat de kiezers in ons hebben getoond.” Volgens partijgenoot Wim Rijkenberg komt de winst door de focus op de ondernemers uit de regio. „Die zijn de laatste jaren vergeten.” Het zal Pieter de Boer (Volendam 80) benieuwen: „De winst van Kras komt voort uit puur opportunisme.”

Nieuwkomer Trots Edam-Volendam krijgt geen plek in de raad. „Het was een beetje te verwachten”, zegt voorzitter Robert Petrovic. Wegens een aankomende fusie met de gemeente Zeevang gaan de Volendammers over anderhalf jaar weer stemmen. „Tegen die tijd zorgen we dat we klaarstaan.”