De SP wint het pleit in Boxtel

De afgelopen vier jaar zat de SP in de oppositie in Boxtel. Nu is de partij, met twee lijsttrekkers, de grootste.

Met een rode tomatenbroche op hun overhemd en een rood-witte sjaal met de tekst „SP, 100% Sosjaal” wachten ze sinds tien uur vanavond in de raadszaal van Boxtel op de verkiezingsuitslag. Hun dag begon vanmorgen om zeven uur op het station. Daar deelden ze rode viltjes uit met de tekst: ‘Stem op 19 maart op een partij waar je ook 20 maart iets aan hebt’. Later deden ze hetzelfde in twee verschillende winkelcentra.

Ze hebben er voor vrij genomen, duo-lijsttrekkers Dave van de Ven (46, software ontwikkelaar) en Eric van den Broek (42, hoofd personeel en organisatie bij een beveiligingsbedrijf).

Ze hebben de afgelopen vier jaar met zijn tweeën namens de SP in de raad oppositie gevoerd. Ze hebben de afgelopen maand met hun SP-team bij achtduizend woningen aangebeld om een verkiezingskrant af te geven en een schuursponsje in de vorm en kleur van een tomaat.

In Boxtel strijden vijf landelijke en drie lokale partijen om 21 zetels. De afgelopen periode vormden de drie lokale partijen samen met PvdA en GroenLinks een coalitie. Tot in augustus de nasleep van de schaliegas-affaire leidde tot het vertrek van een wethouder. Partijen gaven elkaar de schuld van het toestaan van proefboringen. Inmiddels is heel Boxtel tegen boren.

De tellingen van de eerste drie stembureaus zijn binnen. Het aantal SP-stemmers is er verdubbeld. Oprichter van de SP in Boxtel Willem van Meurs (68) glundert.

Inmiddels is duidelijk dat de SP in heel Brabant succes heeft gehad. In Breda wordt de partij twee keer zo groot, in Helmond is de SP met zeven zetels nu zelfs de grootste. In Tilburg wordt D66 met negen zetels verrassend de grootste. Ook de lokale partijen doen het in de provincie goed. Ze halen 42,2 procent van de stemmen. Dat was in 2010 nog 40,7 procent.

Om één uur is de uitslag bekend. De SP, Combinatie95 en Balans zijn alle drie de grootste met elk vier zetels. Duo-lijsttrekker Dave van de Ven en zijn vrouw springen elkaar in de armen. Hij zegt: „We hebben landelijk de wind mee, maar dit is óók de beloning voor ons harde werken.”

    • Esther Wittenberg