Netflix-alternatief Popcorn Time gaat toch door en is voorlopig niet te stoppen

Popcorn Time was sinds de lancering vorige week een populair maar ook illegaal Netflix-alternatief, totdat de makers besloten de applicatie offline te halen. Inmiddels hebben anderen de filmkijk-app overgenomen en een nieuwe versie gepubliceerd op codesite Github. En laten zo weten dat de filmindustrie de app niet zomaar kan stoppen.

Het programma Popcorn Time met bovenaan veel nieuwe films. Screenshot Popcorn Time

De app Popcorn Time was sinds de lancering vorige week een populair, maar illegaal alternatief voor Netflix. Totdat de makers besloten de applicatie offline te halen. Inmiddels hebben anderen de filmkijk-app overgenomen en een nieuwe versie gepubliceerd op codesite Github.

Wat is het precies? Popcorn Time is een applicatie voor Windows, OS X en Linux waarmee je op basis van torrents films kunt streamen. In de app is een grote collectie films te vinden die in diverse formaten (HD-rip, 720p en 1080p) kunnen worden afgespeeld. Bij het selecteren van een film wordt er via torrensites gezocht naar de juiste bestanden en zo kan de video meteen in hoge kwaliteit worden bekeken.

Een soort Netflix, maar dan zonder tv-series

De applicatie is vergelijkbaar met Netflix: bij beide kun je on demand online naar films kijken. Popcorn Time heeft twee voordelen voor de gebruiker: het is gratis en net verschenen films zijn er vaak sneller mee te zien dan bij Netflix, omdat ze als torrents via peer-to-peer-kanalen worden binnengehaald. Dat betekent echter ook dat het volgens internationaal recht illegaal is, omdat op die manier zonder toestemming van de rechthebbenden auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt verspreid.

Een ander verschil, nu in het voordeel van Netflix, is dat Popcorn Time zich op dit moment exclusief richt op films. Je kunt er dus niet terecht om tv-series te kijken zoals House of Cards of Homeland.

‘We moeten verder’

Niet lang na de lancering op 11 maart haalden de originele makers de app alweer offline. De groep van ontwikkelaars uit Buenos Aires liet in een verklaring op getpopcornti.me weten dat ze “verder moeten” en stoppen met de app.

“Ons experiment plaatste ons op de drempel van eindeloze debatten over piraterij en copyright, juridische dreigementen en grijs gebied, waardoor we ons niet langer veilig voelen bij wat we graag doen. We willen dat gevecht niet voeren.”

Doordat de applicatie open source is - iedereen kan aan de slag met de broncode - duurde het niet lang voordat anderen de app nieuw leven inbliezen. Inmiddels hebben ontwikkelaars, verbonden aan torrentsite YTS, een nieuwe versie online gezet.

Tegenover torrentblog TorrentFreak verklaren ze “een betere positie te hebben”, omdat de applicatie nu gebaseerd is op hun API en daarmee enkel een “andere interface is” voor de torrentwebsite. Overigens verklaart YTS dat niet zij zelf, maar leden van de site ontwikkeling van de app hebben opgepakt.

Wat gaat de filmindustrie nu doen?

Al jarenlang zijn torrentsites en andere downloadplekken een doorn in het oog van de filmindustrie, omdat ze door (illegale) downloads minder geld zouden verdienen aan film- en tv-serieverkoop. De komst van Netflix lijkt daar verandering in te brengen omdat er nu een goed betaald alternatief is die past binnen de tijdsgeest: een vast bedrag per maand voor onbeperkt kijken. Popcorn Time legt echter de zwakke plek van Netflix bloot: de beschikbaarheid van de nieuwste films.

Dat maakt het niet minder illegaal. De filmindustrie zal de komende tijd ongetwijfeld nieuwe stappen zetten om de applicatie (definitief) te stoppen. Of dat gaat lukken is te betwijfelen: de industrie vecht ook al jaren tegen torrentsite The Pirate Bay en die draait ook nog altijd. Wel lukte het in het verleden om andere torrentsites, zoals IsoHunt, offline te laten halen.

Met andere woorden: de filmindustrie staat voor een keuze. Blijven ze juridisch strijden tegen Popcorn Time en soortgelijke alternatieven? Of gaan ze het legale aanbod verbeteren en - vooral - eerder beschikbaar maken?

    • Nando Kasteleijn