Mogelijk brokstukken MH370 gezien op satellietbeelden Indische Oceaan

John Young van de Australische Maritieme Veiligheidsdienst tijdens een persconferentie. AFP / Mark Graham

Op satellietbeelden zijn twee objecten gezien die mogelijk toebehoren aan het vermiste vliegtuig, vlucht MH370. Dat zei de Australische premier Tony Abbott. De objecten zijn gezien in de Indische Oceaan, 2500 kilometer ten zuidwesten van Perth. Maleisië heeft de vondst bevestigd.

“Ik kan bevestigen dat we een nieuwe aanwijzing hebben”, vertelde minister van Transport Hishammuddin Hussein aan journalisten in Kuala Lumpur, meldt persbureau Reuters. Australië heeft vliegtuigen naar het gebied gestuurd voor onderzoek.

Volgens Australische functionarissen zijn de satellietbeelden “waarschijnlijk de beste aanwijzing die we hebben”, maar ze waarschuwden dat nog niets zeker is. Ook de Maleisische autoriteiten waarschuwden daarvoor. De Maleisische autoriteiten krijgen veel kritiek op de schaarse informatievoorziening. Familieleden van de passagiers zijn woest, uitgeput en wanhopig. Sinds gisteren dreigen ze met een hongerstaking.

De vlucht MH370 is nu al bijna twee weken vermist. Het vliegtuig verdween van de radar terwijl er geen noodsignaal werd uitgezonden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de communicatie van het vliegtuig bewust is uitgezet en dat er daarna een andere koers is ingezet. Wie dat heeft gedaan en waarom, is nog altijd een raadsel. Ook waar het vliegtuig zich bevindt is nog altijd niet duidelijk.

De plaats waar de brokstukken die mogelijk aan vlucht MH370 toebehoren, liggen. De autoriteiten gaan een gebied van 600 duizend vierkante kilometer onderzoeken. AP / Australische Maritieme Veiligheidsdienst

    • Mirjam Remie