Opinie

Moestuin

Oh, wat ben ik in mijn nopjes. In de middenberm van een grote drukke weg in het centrum van Utrecht worden komend weekend vijftien bakken met aarde geplaatst, en op één van die bakken prijkt mijn naam. Mijn eigen kleine moestuintje.

Ik heb grootste plannen voor die vierkante meter. Ik voorzie een enorme struik met glimmende tomaten, dagelijks verse komkommers en een constante aanwas van bossen geurende salie en basilicum. In mijn fantasie hoef ik komende zomer niet meer langs de groenteboer.

Mijn vrienden vinden het maar raar. Oudewijvengedrag, aldus vriendin A. Eerder hipster, was de mening van vriendin M. Maar zodra ik mijn eerste aubergines kan plukken schuiven ze graag aan voor een hapje, dat dan weer wel.

Voorlopig ben ik vooral druk met het zaaien in een kasje in de vensterbank. De sprietjes steken net met hun koppie boven de aarde uit, dus het duurt nog wel even voordat er echt iets te zien is.

Tot die tijd maak ik maar regelmatig een soepje met linzen, want volgens collega Janneke Vreugdenhil zouden die geluk moeten brengen. En geluk heb je wel nodig wanneer je niet bent geboren met groene vingers.

Snipper de ui en hak de knoflooktenen fijn. Schil de zoete aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Spoel de linzen goed af.

Verhit een scheutje olijfolie in een grote kookpan en bak de ui tot deze bruin begint te worden. Voeg de knoflook en de specerijen toe en fruit ongeveer een minuutje mee. Doe ook de aardappels en de linzen in de pan en voeg zo veel bouillon toe tot alle ingrediënten net onder het vocht staat.

Breng aan de kook en laat op laag vuur pruttelen tot de aardappels en linzen zacht zijn, dit duurt een half uur à drie kwartier.

Draai het vuur uit en pak een staafmixer. Pureer de soep. Dat mag best een beetje nonchalant, het is juist lekker als er hier en daar iets grotere stukjes blijven zitten. Controleer of de soep de gewenste dikte heeft en verdun eventueel met een extra plens bouillon. Proef en breng op smaak met peper en zout. Roer tot slot het citroensap door de soep.

Schep in diepe kommen, brokkel de geitenkaas eroverheen en maak af met een beetje fijngehakte peterselie. Lekker met een punt vers Marokkaans brood.