Moderne onthouding

Volgens de overlevering sliep de Italiaanse campionissimo Gino Bartali gedurende het wielerseizoen niet bij zijn vrouw. De gedachte erachter was dat de intieme daad zijn krachten zou uithollen. Nu onderhield vrome Gino ook een vrij gepassioneerde relatie met de Heilige Maagd, dus hij zal toch wel aan zijn trekken gekomen zijn in vergeestelijkte orgasmes. Ik moest aan Bartali denken toen ik ergens op het internet het kopje las dat Björn Leukemans niet bij zijn vriendin slaapt. Tenminste niet in de voorbereiding op, en tijdens het klassieke wielerseizoen. Verrukt dacht ik: ze bestaan nog, de kampioenen van de intuïtie en het bijgeloof.

Maar, zo bleek tijdens lezing van het artikeltje, hier gaat het om een eigentijdse en wetenschappelijke onderbouwde vorm van onthouding. Björn Leukemans slaapt niet bij zijn vriendin omdat hij er bang voor is dat zij hem besmet met ziektekiemen die zijn noeste trainingsarbeid tot een vergeefse exercitie maken. Hij bedoelt niet te zeggen dat zijn vriendin een ongewassen viespeuk is, of dat vrouwen in het algemeen erop uit zijn de dadendrang van mannen te ondermijnen zoals in bepaalde religies nog steeds wordt gepredikt. De grote vijand voor een wielrenner in topvorm is het alomtegenwoordige virus. Zijn vriendin kan het niet helpen dat ze een gevaar vormt voor zijn gezondheid.

Ik zie de vriendin van Leukemans met rubber handschoenen aan en een mondkapje voor door het huis stormen. Onafgebroken ontsmet ze deurklinken, toetsenborden, lichtschakelaars. Voordat ze de groenten kookt wast ze die eerst in een chlooroplossing. In de tuin heeft ze een toilet voor zichzelf gebouwd opdat Björns billetjes vooral niets oppikken wat van haar komt. Als er iemand aan de voordeur belt doet ze niet open. Iedereen is een potentiële bron van ziekte. ’s Avonds in bed belt ze een nachtzoen door.

Het is bekend dat een goede hygiëne de verspreiding van ziektekiemen kan afremmen. Het is ook bekend dat de zware trainingen en wedstrijden van wielrenners gaten slaan in het immuunsysteem. Recente studies hebben aangetoond dat het leveren van gematigde inspanningen het immuunsysteem versterkt. Aan die studies heeft een renner niets. Bij het detailbeluste team Sky heeft men de aandacht gericht op een goede handhygiëne. Een renner van Sky zal de uitgestoken hand van een vreemde weigeren, tenzij hijzelf handschoenen draagt. Bij de ingang van de ploegbus hangen flacons met ontsmettingsvloeistof. De grens tussen smetvrees en common sense is uiterst vaag. Een voortijlend peloton is een gevaar voor zichzelf. Er wordt wat af gesnotterd en gespuugd. Een fijne nevel vol vrolijk dansende verkoudheidsvirussen vergezelt de renners permanent.

Het is zaak om behalve paaltjes, vluchtheuvels en slordig geparkeerde auto’s de meest geniepige exemplaren te ontwijken. Opdat je later tussen de lakens je vriendin niet besmet.

    • Peter Winnen