Strenge toon Merkel tegen Rusland: ‘G8 bestaat momenteel niet’

Merkel eergisteren in Berlijn. Foto Reuters / Tobias Schwarz

De EU-leiders zijn bereid vanmiddag op de top in Brussel Rusland verdere sancties op te leggen. Dat zei Merkel vandaag in het Duitse parlement. Als het nodig is, worden volgens haar ook de politiek gevoelige economische sancties niet geschuwd.

Op de top zal volgens de Duitse bondskanselier blijken dat de EU de zogenaamde ‘fase 3-maatregelen’ kan opleggen “als de situatie verergert”. Twee weken geleden kwamen de 26 EU-leiders een zogenaamde drietrapsraket overeen in reactie op de Russische agressie.

  • Stap 1 werd toen direct genomen: de onderhandelingen met Rusland over een economisch pact en een visumovereenkomst werden opgeschort;
  • Stap 2 volgde afgelopen maandag: 21 politici en militairen uit Rusland en de Krim kregen te maken met reisrestricties en bevroren tegoeden;
  • Met stap 3 wordt nu gedreigd: economische sancties. Het zwaarste niet-militaire instrument voor het beslechten van internationale conflicten.

Als ze overgaan tot stap 3, zouden dat wel forse maatregelen zijn, zegt buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel:

“Met dat soort sancties is eerder Iran succesvol onder druk gezet. Het is moeilijk te voorspellen hoe groot de kans is dat de EU-leiders daar inderdaad toe overgaan, maar dat Merkel zich nu zo duidelijk voor de zwaarste sancties uitspreekt, legt wel gewicht in de schaal. Duitsland zou zelf ook lijden onder handelsbeperkingen. Aan de andere kant: het zijn nu nog slechts woorden. We moeten vanmiddag nog maar zien over welke daden de EU-top het vanmiddag ook echt eens kan worden.”

Merkel voegde er vandaag aan toe dat de G8, de groep van acht vooraanstaande industriële landen waar ook Rusland bij hoort, effectief dood is zolang het geschil met Moskou over de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim voortduurt.

Ook de Tweede Kamer wil dat er meer maatregelen genomen worden, al is nog onduidelijk welke dat precies moeten zijn. Dat bleek vandaag tijdens een debat met minister Timmermans.

    • Peter Zantingh