Hattrick van Robin van Persie redt club van crisis

None
Foto AP

Robin van Persie heeft met een hattrick zijn trainer David Moyes en zijn club Manchester United voor een crisis behoed. United, dat afstevent op het slechtste seizoen sinds 1990/1991, plaatste zich gisteren voor de kwartfinale ten koste van het Griekse Olympiakos Piraeus, ondanks een nederlaag in Athene drie weken geleden (2-0). De Nederlandse aanvaller herstelde op Old Trafford nog voor rust met een strafschop en een bekeken intikker op aangeven van Wayne Rooney de in Griekenland opgelopen schade. Vlak na rust was Van Persie met een vrije trap beslissend, waarna nog wel hachelijke momenten volgden voor het doel van de sterk spelende United-doelman David de Gea.

Het seizoen waarin de Schot Moyes de leiding over de ploeg overnam van de gepensioneerde coach Sir Alex Ferguson hoeft zo nog niet helemaal afgeschreven te worden. In de beide Engelse bekertoernooien werd United al in een vroeg stadium uitgeschakeld en de club staat in de Premier League ver buiten bereik van een klassering in de topvier, die recht zou geven op deelname aan de Champions League volgend seizoen. De afgelopen 24 seizoenen won Manchester United twee keer geen prijs, maar in die seizoenen werd de club wel derde in de competitie en bereikte Ferguson de halve finale van de Champions League (2001/02) of de finale van de FA Cup (2004/05). Afgelopen zondag verloor United thuis met 3-0 van aartsrivaal Liverpool.

Van Persie moest gisteravond met een blessure het veld verlaten vlak voor tijd, nadat hij achter in zijn knie geraakt werd door een verdediger van Olympiakos. Moyes zei direct na de wedstrijd dat de schade meevalt. Vandaag zal daar duidelijkheid over komen. United speelt dinsdag op Old Trafford de stadsderby tegen Manchester City.

Borussia Dortmund voegde zich ook bij de laatste acht in de Champions League, ondanks een 2-1 nederlaag thuis tegen Zenit Sint-Petersburg. In Rusland had de Duitse finalist van de vorige editie al met 4-2 gewonnen. De Russen kwamen via een schitterend afstandsschot van Hulk na een kwartier spelen op voorsprong. Zeven minuten voor rust kopte Sebastian Kehl de gelijkmaker binnen. In de tweede helft bracht José Rondon de bezoekende partij opnieuw aan de leiding. Zenit was de laatste tijd aan een slechte reeks bezig en dat resulteerde in het ontslag van coach Luciano Spalletti. Zijn opvolger André Villas-Boas, voormalig trainer van onder meer Chelsea, zat in Dortmund nog niet op de bank.

De loting voor de kwartfinale is vrijdag om 12 uur.