De kiezers hebben nog steeds vertrouwen in Jos van Rey

Werd er nog gestemd op de van omkoping betichte Jos van Rey? Ja, meer dan op het CDA.

None

Dré Peters, lijsttrekker van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), beent even na tien uur ’s avonds met een gevolg van partijgenoten de Tuinzaal van het Roermondse stadhuis binnen. Juist op dat moment leest een gemeentevoorlichter de uitslag na 9 van de 38 stembureaus voor: de LVR is op dat moment goed voor 11 van de 31 raadszetels. Peters komt, ziet en overwint. „Ik zie het al. We gaan weer”, zegt hij en met zijn mensen maakt hij rechtsomkeert.

De LVR feest liever in een café aan de overkant. Daar zit ook lijstduwer Jos van Rey met een glas bier. Uiteindelijk haalt de LVR 10 zetels, zijn oude VVD slechts 3. „Hieruit blijkt dat de kiezers vertrouwen hebben in mij”, zegt de oud-wethouder. Als verdachte van corruptie en witwassen was hij niet meer welkom bij de VVD en stichtte hij een eigen partij.

De campagne verliep tumultueus. De burgemeester deed aangifte van stemmen ronselen, al is nog niet duidelijk welke partijen daaraan schuldig zouden zijn. De LVR meed in de laatste week debatten. Op LVR-affiches werd met zwart „maffia” geklad. Op een van de plaatsnaamborden werd Roermond deze week vervangen door Palermo.

Veel partijen hebben vooraf laten weten niet met de LVR te willen besturen. Marianne Smitsmans (GroenLinks, vier zetels): „Kiezers hebben ons twee keer zo veel zetels gegeven vanwege die duidelijkheid.” Angely Waajen (CDA, tweede in Roermond met vijf zetels): „Niet alleen de persoon van Van Rey, ook de houding en het gedrag van de LVR maken samenwerking voor ons onmogelijk.”

Van Rey gelooft dat er aan de onderhandelingstafel wel beweging zal komen: „Partijen, die anderen uitsluiten, zetten zichzelf buitenspel.”

Van Rey krijgt uiteindelijk ruim 3.000 voorkeurstemmen, bijna evenveel als het hele CDA. Peters sluit niet uit dat Van Rey formateur wordt, net als de vorige vier keer. „Dan heeft het volk gesproken, Jos is ervaren.”

Alle landelijke trends zijn in Limburg in versterkte mate zichtbaar: D66, SP en de lokalen winnen, VVD en CDA verliezen. De PvdA vormt een uitzondering en wist haar verlies ten opzichte van de rest van Nederland te beperken tot eenvijfde van het aantal in 2010 gehaalde stemmen.

In Venlo en Sittard-Geleen is het CDA na een tweede plaats vier jaar geleden de grootste. In Heerlen blijft de SP de sterkste. Maastricht heeft na de PvdA in 2006 en het CDA in 2010 een nieuwe winnaar: de Seniorenpartij.

    • Paul van der Steen