Leefbaar kiest De Jager als verkenner Rotterdam

Jan Kees de Jager als minister van Financiën. Foto ANP / Lex van Lieshout

Oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager gaat verkennen hoe het stadsbestuur van Rotterdam eruit kan komen te zien. Dat heeft de gemeente Rotterdam vanavond laten weten. Leefbaar Rotterdam werd gisteren opnieuw de grootste partij in de gemeenteraad van de tweede stad van Nederland.

De partij staat hiermee voor de “verantwoordelijke taak” om met andere partijen een nieuw stadsbestuur te vormen, meldt Leefbaar volgens persbureau Novum. Hiervoor is de hulp van De Jager ingeroepen. Hij moet gaan zoeken naar draagvlak onder de partijen voor het nieuwe college.

Leefbaar wil ‘breed’ verkennen

Leefbaar Rotterdam ziet in de 45-jarige De Jager een Rotterdammer “met grote bestuurlijke ervaring en met goede kennis van politieke verhoudingen”. “En dus de persoon die nodig is om een dergelijk proces te leiden.” De partij wil dat hij “breed” gaat verkennen, zodat alle tien partijen een kans krijgen om hun mening kenbaar te maken.

Partijleider Joost Eerdmans haalde gisteravond veertien van de 45 zetels. De PvdA haalde er acht en derde werd D66 met, gevolgd door de SP (vijf), VVD (drie) en CDA (drie). De raad telt nu tien partijen. “De stad is toe aan verandering en Leefbaar Rotterdam is klaar om haar bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen”, meldt de partij. (Novum)