Latenstein keert in stilte terug na SNS-drama

Ex-topman Ronald Latenstein van SNS Reaal was gisteren bij de jaarvergadering van Sligro – zijn eerste publieke optreden na zijn gedwongen vertrek bij de bank.

Ex-SNS Reaal topman Latenstein als Sligro-commissaris, zijn eerste publieke optreden na de nationalisatie van SNS Reaal. Foto Ilvy Njiokiktjien

Als je er een poosje uit bent geweest, is het wel fijn om een beetje in de luwte te beginnen. De jaarlijkse bijeenkomst met aandeelhouders van de Sligro Food Group, gisteren in Veghel, was een lekkere vergadering voor Ronald Latenstein om er weer even in te komen. De voormalig topman van SNS Reaal is commissaris bij groothandel en supermarktconcern Sligro. De bijeenkomst was het eerste publieke optreden van Latenstein sinds de nationalisatie van de bank en verzekeraar in februari vorig jaar.

Net als de andere voormalige bestuurders van SNS Reaal verdween Latenstein vorig jaar in de anonimiteit. Nergens deed de voormalig topman zijn verhaal over de problemen bij SNS Reaal die tot de nationalisatie leidden. Nooit gaf hij antwoord op vragen. Zo verdween hij in alle stilte van het toneel.

Zo nam hij ook gisteren zijn plek weer in. Er was geen enkele aandeelhouder die iets aan Latenstein vroeg over de ondergang van SNS Reaal. Niemand die een grapje of een toespeling maakte. Latenstein hoefde alleen maar op het podium te zitten. Sligro is een overzichtelijk, voormalig familiebedrijf, waar Brabantse gemoedelijkheid heerst. Zo was één van de eerste mededelingen dat het bestuur overweegt de jaarlijkse bijeenkomst voortaan een half uur eerder te laten beginnen. Dan zouden de aandeelhouders, van wie het overgrote deel de pensioengerechtigde leeftijd al vele jaren is gepasseerd, minder last hebben van „rammelende magen”.

Latenstein – blauw pak, rode das – keek wat de zaal in, bladerde in de stukken, checkte na een uurtje zijn mobiel een keer en luisterde naar bestuursvoorzitter Koen Slippens, die wat klinkslagen maakte bij de presentatie van de overzichtelijke resultaten – 67,9 miljoen euro winst bij een vrijwel gelijk gebleven omzet – van het bedrijf. „Ik denk dat de opkomst hier twee keer zo hoog is als bij de verkiezingen. En u mag hier acht keer stemmen!”

Latenstein had voldoende tijd om terug te denken aan de vergaderingen die hij de afgelopen jaren had met de voormalig aandeelhouders van SNS. Keer op keer moest hij enorme verliezen presenteren, telkens weer veroorzaakt door de vastgoedtak van het bedrijf. Ook hield hij de aandeelhouders vaak voor dat ze echt op de goede weg waren bij het oplossen van de problemen. Het zou goed komen als de economie weer aantrok. Verder had hij de morrende aandeelhouders weinig te bieden. De laatste keer dat aandeelhouders van SNS Reaal dividend kregen was in 2008, 0,45 eurocent per aandeel. Dat jaar kreeg de bank en verzekeraar staatssteun en was er voor dividend geen geld.

Dat was bij Sligro wel anders. De aandeelhouders kregen gisteren een dividend van 1,45 euro per aandeel gepresenteerd. Natuurlijk heeft ook Sligro last van de economische omstandigheden. Bestuursvoorzitter Slippens: „De omstandigheden in de markt kan ik plat gezegd pet noemen.” Maar het bedrijf staat er prima voor, met een lage schuld en flink wat reserves.

Na afloop stond Ronald Latenstein tussen de aandeelhouders van Sligro een wit bolletje weg te happen en nam hij een cocktailglas Chinese tomatensoep waarin een garnaal aan een prikkertje zat. In vragen van de pers had hij helemaal geen zin. „Jij bent wel de laatste die ik hier tegen had willen komen.” Hij wilde nog wel zeggen dat het goed met hem gaat. Maar wat hij nu doet, wilde de voormalig bankier niet zeggen. Op de website van Sligro staat vermeld dat Latenstein zelfstandig adviseur is.

Op de parkeerplaats stond de touringcar al te wachten die de aandeelhouders en het bestuur van Sligro naar een Emté-supermarkt zou brengen voor een rondleiding.

    • Tom Kreling