kort

Zweden //

‘Seriemoordenaar’ weer op vrije voeten

De Zweedse ‘seriemoordenaar’ Sture Bergwall (64) – bekend onder de naam Thomas Quick – is na twintig jaar vrijgelaten uit het psychiatrisch ziekenhuis waar hij vastzat. Quick bekende dertig moorden, maar nam deze bekentenissen vorig jaar ineens terug. Het onderzoek naar hem kreeg een vervolg en hij werd vrijgesproken. Wel is hij nog ruim een half jaar vastgehouden in het psychiatrisch ziekenhuis.

Paren //

Krokodil Artis dood door te ruige seks

In Artis is een vrouwtjeskrokodil overleden door het te wilde paargedrag van een mannetjeskrokodil. De onechte gaviaal – de krokodillensoort in kwestie – staat bekend om ruig paargedrag. Het vrouwtje is tijdens het paren gestikt en had wonden over haar hele lichaam. Ze was in oktober speciaal voor extra nageslacht naar Artis verhuisd. De Amsterdamse dierentuin spreekt van „een groot verlies”.

Voorst //

Twee doden bij crash zweefvliegtuigje

In het Gelderse Voorst is gisteravond een zweefvliegtuigje neergestort. Twee inzittenden zijn overleden. Het vliegtuig was opgestegen vanaf vliegveld Teuge en belandde midden op een golfbaan. Mensen bij de golfclub hebben geprobeerd eerste hulp te verlenen aan de slachtoffers.

‘Wij en ik’ //

Saskia de Coster wint Opzij-literatuurprijs

De Belgische schrijfster Saskia de Coster heeft gisteren met haar roman Wij en Ik de Opzij Literatuurprijs gewonnen. Wij en ik gaat over de familie Vandersanden, een Vlaams gezin dat in een villawijk woont. De dochter, Sarah, kan maar moeilijk van ze loskomen. De jury prijst De Coster om „haar grote psychologische inzicht”. Met deze roman heeft de schrijfster zichzelf „binnen de traditie van de grote Europese vertelkunst geplaatst” .

    • Novum
    • NRC