Klaagbrief Lewis Carroll levert 14.000 euro op

Een handgeschreven brief van Alice in Wonderland-schrijver Lewis Carroll heeft bij een veiling in Londen ruim veertienduizend euro opgeleverd. Dat schrijft de BBC woensdag. In de brief, geschreven onder zijn werkelijke naam Charles Dodgson, klaagt Carroll over de gevolgen van zijn roem. De verwachting was dat het stuk tussen de 3500 en 4700 euro zou

Lewis Carroll

Een handgeschreven brief van Alice in Wonderland-schrijver Lewis Carroll heeft bij een veiling in Londen ruim veertienduizend euro opgeleverd.

Dat schrijft de BBC woensdag. In de brief, geschreven onder zijn werkelijke naam Charles Dodgson, klaagt Carroll over de gevolgen van zijn roem.

De verwachting was dat het stuk tussen de 3500 en 4700 euro zou opleveren. De brief werd gekocht door een Brit die wenst anoniem te blijven.

Carroll stuurde de brief in 1891 aan zijn goede vriendin Anne Symonds. Te lezen valt hoe vreselijk de buitengewoon verlegen schrijver het vindt dat wildvreemde mensen op straat naar hem wijzen en hem nastaren. Hij beschrijft hoe andere beroemdheden vaak kunnen genieten van dergelijke aandacht, maar dat hij toch uit ander hout gesneden is. “Ik haat dit soort dingen zo intens dat ik soms zou willen dat ik nooit een boek had geschreven”, luidt een zin.

Tijdens de veiling werden ook twee foto’s van Carroll verkocht, voor drieduizend en zesduizend euro. Onder de andere stukken bevonden zich een eerste druk van Pride and Prejudice van Jane Austen en A Tale of Two Cities van Charles Dickens.

    • Sebastiaan Kort