Kerviel: wel cel, geen boete

De voormalige zakenbankier Jérôme Kerviel, die bij de Franse bank Société Générale in 2008 met frauduleuze transacties 4,9 miljard euro liet verdampen, moet de gevangenis in. Een rechter van het Hof van Cassatie in Parijs wees gisteren zijn laatste beroep af tegen de straf van vijf jaar gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk.

Kerviel, die met een voettocht bezig is van Rome naar Parijs, reageerde uitgelaten omdat de rechter ook oordeelde dat Kerviel niet alléén verantwoordelijk is voor de gigantische verliezen. Hij verklaarde het eerdere besluit in de civiele zaak om Kerviel de verloren 4,9 miljard als boete terug te laten betalen, nietig. „Dit is een grote overwinning”, zei Kerviel. „Voor het eerst wordt ook de schuld van de bank erkend.” De recordboete zou hem de grootste particuliere schuldenaar in de wereld hebben gemaakt.

De civiele zaak over de 4,9 miljard moet nu opnieuw in een lager hof behandeld worden. Dat luidt „het eind van de Kerviel-affaire en het begin van de affaire Société Générale” in, spinde Kerviels advocaat gisteren op de Franse televisie. Kenners van het Franse recht houden er rekening mee dat beide partijen mogelijk moeten opdraaien voor de verloren miljarden. Dat zou voor Kerviel, die niet meer als bankier mag werken, nog altijd praktisch onmogelijk zijn.

Kerviel heeft altijd gezegd dat zijn leidinggevenden bij de bank wisten met welke enorme bedragen hij speculeerde. Kerviel zegt door te wandelen tot Parijs en dan in overleg met justitie zijn gevangenisstraf uit te zitten.