Het draaiboek lag al maanden klaar. Nu moet alles anders

Maandenlang had de organisatie van de Nuclear Security Summit in Den Haag het draaiboek doorgelopen en erop geoefend. Wie wanneer aankomt. Hoe alle staatshoofden en regeringsleiders op tijd van A naar B kunnen komen. Wanneer welk programmapunt begint: van de Handshake with Dutch Prime Minister Mark Rutte, zoals het programma vermeldt (maandag van half twee tot drie), tot aansluitend de opening van de conferentie, de diverse persconferenties, de Handshake with His Majesty the King (maandagavond van zeven tot acht) en vervolgens de Toasts during dinner with His Majesty the King). Niets was aan het toeval overgelaten.

Tot president Obama dinsdag besloot, in reactie op de Russische annexatie van de Krim, tijdens de Haagse nucleaire top de G7 bijeen te roepen – in feite de G8 minus Rusland. Iedereen zou tóch in Den Haag zijn voor de nucleaire top, dus het was wel zo praktisch het ingelaste spoedoverleg over de toestand in Oekraïne, Rusland en de Krim meteen maar dáár te houden.

Praktisch was dat wel voor de leiders van de G7 (de groep van zeven grote industrielanden: de VS, Canada, Japan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië). Maar voor de organisatoren van de top was het vooral een stevige test van hun flexibiliteit. Het mooie draaiboek moest – in overleg met de Amerikanen – halsoverkop worden omgegooid: wanneer was er een gaatje in het programma te vinden of te maken? Welk programmaonderdeel moest eventueel worden opgeofferd? En waar zouden de zeven hun ‘top tijdens de top’ efficiënt, veilig en vertrouwelijk kunnen houden? Een sjiek hotel leek daarvoor niet geschikt, een locatie in het drukke World Forum, met alle drukte van de andere conferentiegangers evenmin.

Voorlopig lijkt de keuze gevallen op maandagavond, ten koste van persconferenties en handenschudderij, in de Amerikaanse ambassade aan het Korte Voorhout. Die ligt midden in de stad en niet om de hoek bij het World Forum, maar voor de gastheer – in dit geval Obama – is het in elk geval vertrouwd terrein. Aan de chauffeurs straks de taak iedereen eerst daar, en na afloop weer op tijd ten paleize af te leveren.

    • Juurd Eijsvoogel