Loppersum blijft stabiel

Alles blijft bij het oude in Loppersum. Komt dat door de burgemeester?

Gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Loppersum. Burgemeester Albert Rodenboog ( CDA ) leest de verkiezingsuitslag voor.
Gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Loppersum. Burgemeester Albert Rodenboog ( CDA ) leest de verkiezingsuitslag voor. Foto’s Sake Elzinga

Lawaai in Loppersum, hartje aardbevingsgebied. In verschillende straten, ook van omliggende dorpen, waren gisterochtend verkiezingsposters van de borden gekrabd. Alleen die van Loppersum Vooruit waren blijven hangen.

De lokale partij weet van niets, de actievoerders ’s ochtends voor het gemeentehuis evenmin. Zij roepen kiezers op rechtsomkeert te maken, want stemmen helpt niks om de gaskraan dicht te draaien. En dat moet onmiddellijk gebeuren, vinden ze, overal in het Groningse aardgasveld.

De inwoners van Loppersum hebben zich van dat protest niks aangetrokken. Zoals ze ook niet geluisterd hebben naar de adviezen om lokaal (Schokkend Groningen) of blanco (Groningers in Opstand) te stemmen, uit onvrede over het gasbesluit van de Tweede Kamer.

Juist meer kiezers stemden in Loppersum dan in 2010, en alle partijen behouden hetzelfde aantal zetels. De coalitie van CDA, Gemeentebelangen/D66, VVD en ChristenUnie kan door. Waarbij de uitslag in de zeventien dorpen onderling sterk verschilt: kiezers stemden het liefst op een vertrouwd gezicht uit de buurt.

Als een volleerde ‘Herman de Schermman’ presenteerde burgemeester Albert Rodenboog de uitslag. Burgers knikten instemmend, een glaasje bier of Rivella binnen handbereik. De winst ging naar het CDA, partij van de boeren en de burgemeester. Zijn naam viel gisteren de hele dag. „Waar staat Albert Rodenboog”, riep een vertwijfelde kiezer in ’t Zandt, wijzend op zijn stembiljet. Een bruggenbouwer. Uitgeroepen tot ‘lokaal bestuurder van 2013’ vanwege zijn strijd om Haagse erkenning voor de aardbevingsmisère.

Ongetwijfeld heeft de burgemeester zijn stempel gedrukt op de uitslag. Onder zijn leiding spraken de plaatselijke partijen af elkaar niet te bestrijden op het onderwerp veiligheid en gaswinning. In plaats daarvan kritiseren ze eensgezind de trage en soms onzorgvuldige schadeafhandeling van gaswinningsbedrijf NAM. „Zo willen we effect sorteren”, zegt een VVD’er. „Albert houdt hier de boel bij elkaar”, zegt een PvdA’er. „Petje af – terwijl mensen hier in onverkoopbare en kapotte huizen wonen, zich onveilig voelen in afwachting van de volgende, mogelijk zware klap.”