Google: encryptie e-maildienst verbeterd

Het hoofdkantoor van Google in Mountain View, Californië. Foto AFP / Justin Sullivan / Getty Images

Google heeft naar eigen zeggen de encryptie voor e-maildiensten verbeterd. Dit moet het moeilijker maken voor inlichtingendiensten om berichten te onderscheppen die tussen de datacentra van de internetgigant bewegen. Dat meldt persbureau AP op basis van een verklaring.

Uit de onthullingen die klokkenluider Edward Snowden heeft gedaan over de NSA bleek onder meer dat de Amerikaanse inlichtingendienst rechtstreeks toegang had tot de netwerken van onder meer Facebook, Google, Skype, Apple, Yahoo en YouTube. Er zou niet langer aparte toestemming nodig zijn voor elk afluisterverzoek.

Boze internetbedrijven

Google-topman Eric Schmidt toonde zich in november verbolgen over de afluisterpraktijken. Het bedrijf verwees in een verklaring over het opschroeven van de versleuteling van Gmail niet expliciet naar de NSA. Wel naar “de onthullingen van vorige zomer”.

Na de onthullingen op basis van de documenten van Snowden tekenden acht grote Amerikaanse technologiebedrijven in december in een gezamenlijke brief protest aan tegen het meelezen en afluisteren van gebruikers. Naast Google ging het om AOL, Apple, Facebook, LinkedIn, Microsoft, Twitter en Yahoo. Zij drongen er bij de Amerikaanse president Obama op aan dat hij het afluisteren door de overheid wettelijke beperkingen oplegt, “(…) met de juiste proporties ten opzichte van de risico’s”.

Honderden miljoen gebruikersaccounts

Uit een document van 9 januari vorig jaar bleek dat de NSA dagelijks miljoenen data van interne netwerken van Yahoo en Google doorstuurt naar dataopslagcentra. De inlichtingendienst werkte daartoe samen met zijn Britse tegenhanger GCHQ. Van honderden miljoenen gebruikersaccounts zouden zowel de metadata - waaruit kan worden afgeleid wie naar wie e-mails stuurde en wanneer - als de inhoud (tekst, video, audio) worden verzameld.

    • Laura Klompenhouwer