Zweedse ‘kannibaal’ komt vrij

Sture Bergwall werd gezien als de ergste seriemoordenaar van Zweden Foto AFP

Hij bekende dertig moorden, werd voor acht ervan veroordeeld en zat 23 jaar in een gesloten psychiatrische inrichting. In 2008 trok hij al zijn bekentenissen in, stuk voor stuk werd hij in alle zaken vrijgesproken en nu komt hij vrij – na een hernieuwd psychiatrisch onderzoek. De zaak tegen Sture Bergwall (64), die in de media bekend stond als Thomas Quick, is volgens zijn advocaat de grootste gerechtelijke dwaling van Zweden. Bergwall werd in 1991 veroordeeld wegens een roofoverval, kwam in een psychiatrische kliniek terecht en bekende onder invloed van zware medicijnen de ene na de andere moord, meestal voorzien van allerlei gruwelijke details, zo zou hij een van zijn slachtoffers hebben opgegeten. Behalve zijn bekentenissen waren er geen bewijzen. Vorig jaar besloot het ministerie van Justitie tot een onafhankelijk onderzoek naar de zaak. In november moest een rechter van het Hooggerechtshof aftreden omdat hij vond dat de rechtbank niets te verwijten viel. (AFP)