‘Geloofwaardig, maar nog onzeker’ dat brokstukken van MH370 zijn

Selamat Omar, wiens zoon aan boord van vlucht MH370 was.
Selamat Omar, wiens zoon aan boord van vlucht MH370 was. Foto Reuters / Samsul Said

Dat twee brokstukken van het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines in de Indische Oceaan zijn gevonden, is geloofwaardig, maar nog niet bevestigd. Dat werd zojuist gezegd op een persconferentie. De zoektocht in dat gebied wordt uitgebreid met hulp van onder andere Australië, Nieuw-Zeeland en de VS.

Vanochtend vroeg kwam naar buiten dat er mogelijk brokstukken van het vliegtuig zijn gevonden in de Indische Oceaan, 2500 kilometer ten zuidwesten van Perth. Het gaat om twee objecten, van naar schatting 24 en 5 meter lang, die te zien zijn op satellietfoto’s van vier dagen geleden.

Vandaag vrijgegeven satellietbeeld waarop mogelijk brokstukken van het vermiste toestel te zien zijn. Foto Reuters / Australian Maritime Safety Authority

Waar liggen die brokstukken precies? Hieronder een Google Maps-kaartje van de locatie waar het 24 meter lange object te zien was. Het kleinere object lag er zo’n twintig kilometer vanaf.

‘Geloofwaardige aanwijzing die hoop geeft’

De ministers van Buitenlandse Zaken van Australië en Maleisië hebben met elkaar gesproken over de zoektocht, zei laatstgenoemde tegenover de verzamelde pers. Er zijn volgens hem inmiddels 18 schepen, 29 vliegtuigen en 6 helikopters betrokken bij de zoektocht.

Hij zei dat de satellietbeelden “één geloofwaardige aanwijzing” zijn, en dat die “hoop geeft”. Verder was er nog weinig duidelijkheid te geven over wat er met vlucht MH370 is gebeurd.

“De informatie die iedereen het liefst wil hebben, waar het vliegtuig is, hebben we gewoonweg niet.”

Vlucht MH370 is nu al bijna twee weken vermist. Het vliegtuig verdween van de radar terwijl er geen noodsignaal werd uitgezonden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de communicatie van het vliegtuig bewust is uitgezet en dat er daarna een andere koers is ingezet. Wie dat heeft gedaan en waarom, is nog altijd een raadsel. Ook waar het vliegtuig zich bevindt is nog altijd niet duidelijk.