Erdogan spreekt van terroristische aanslag na dodelijk vuurgevecht

Erdogans campagnebus in Istanbul. Vicepremier Atalay vermoedt dat de aanslag is gepleegd door Syriërs in een poging de aanloop naar lokale verkiezingen, die over negen dagen plaatsvinden, te ontwrichten. AFP / Bülent Kilic

Tayyip Erdogan is van mening dat Turkije vandaag getroffen is door een terroristische aanslag. Drie leden van de marechaussee en de politie werden in de zuidelijke provincie Nigde doodgeschoten.

Erdogan spreekt van een “schandelijke terroristische aanslag” die valt in een relatief rustige periode in de zuidoostelijke regio. Vorig jaar werd er een staakt-het-vuren ingesteld als onderdeel van een vredesproces tussen de Turkse regering en Koerdische militanten.

Syrië

Vicepremier Besir Atalay houdt er volgens de Turkse krant Hurriyet echter rekening mee dat Syriërs achter de aanslag zitten. Gedurende de reeds drie jaar durende oorlog in Syrië heeft het geweld regelmatig de grens met Turkije overgestoken waarbij Turkse burgers omkwamen.

Erdogan zelf wijdde niet uit over wie verantwoordelijk is voor de aanval, ondanks het arresteren van twee van de aanslagplegers. Een derde medeplichtige werd gedood. Hij bestuurde een gestolen voertuig van waaruit het vuur werd geopend op de veiligheidstroepen. Daarbij raakten nog eens vijf van hen gewond, meldt Reuters.

Abdullah Öcalan

Het is niet voor het eerst sinds de wapenstilstand dat een ogenschijnlijk op zichzelf staande aanslag de rust tussen de regering en de Koerden dreigt te verstoren. Turkije is nog steeds in gesprek over het vredesproces met Abdullah Öcalan, de in gevangenschap verkerende PKK-leider. In het afgelopen decennium kwamen bij de onafhankelijkheidsstrijd van de Koerden al ruim veertigduizend mensen om.

    • Jules Seegers