En wat moet dat kosten?

Nu het programma van de Nuclear Security Summit bekend is, komt er eindelijk inzage in hoelang de 53 wereldleiders nu echt overleggen. Als we alle fotoshoots en etentjes aftrekken van het totaal blijft er zeven uur overleg over waarbij er daadwerkelijk gesproken zal worden over ‘nucleaire veiligheid’.

Nou ja, nucleaire veiligheid, alleen de schade die ‘terroristen’ zouden kunnen aanbrengen. De gevaren van kernwapens en kernenergie op zich worden niet besproken. Volgens de gemeente Den Haag is er 24 miljoen euro uitgegeven aan de top. Dit is echter zonder de beveiligingskosten, de kosten van agenten, militairen, marineschepen, F-16’s en bijvoorbeeld het luchtafweergeschut. De totale kosten worden om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. Hoe hoog zouden die zijn? Laten we eens een ruwe berekening maken.

Er worden 13.000 agenten, 4.000 marechaussees en 4.000 militairen ingezet tijdens de top. Ik ga uit van een achturige werkdag. Niet meeberekend zijn de agenten en het materieel dat al voor de top in Den Haag aanwezig zijn. Een agent kost op een evenement 90 euro per uur, aldus Jaap Timmer, lector veiligheid aan de Hogeschool Windesheim. Ik ga er voor het gemak van uit dat een militair en marechaussee hetzelfde kosten. Dus 21.000 maal 16 uur keer 90 euro is 30,24 miljoen euro.

Er vliegen permanent twee F-16’s boven Nederland. De NOS maakte bekend dat die ongeveer 20.000 euro per uur kosten: 48 keer 2 maal 20.000 euro is 1,92 miljoen euro. Ook is er 28 miljoen euro uitgegeven aan het opknappen van het World Forum, de plek waar de conferentie plaatsvindt.

Deze kosten bij elkaar opgeteld, komen neer op 84 miljoen euro. Maar dan zijn we er nog niet. Er zijn nieuwe afritten van de snelweg aangelegd, er werden 3.000 verkeersborden geplaatst. Ook zijn de private beveiliging en verkeersregelaars niet meegerekend. En wat kosten de drie marineschepen en zeventien helikopters die ook worden ingezet? Je kunt er gemakkelijk van uitgaan dat het totaal tussen de 90 en 100 miljoen euro ligt.

Ten minste 90 miljoen euro, en dat voor zeven uur overleg. Een overleg waarvan de slotverklaring al in grote lijnen vaststaat. Van dat bedrag kunnen 190.000 gezinnen in Nederland een maand eten. Wanneer het aan onderwijs uitgegeven zou worden, hoeft er nog maar de helft bezuinigd te worden. Protest tegen deze geldverspilling en showveiligheid is op zijn plaats. Daarom ga ik maandag de straat op om mijn stem te laten horen en ik hoop dat ik niet de enige ben.