Een winnaar, een verliezer en de Mol... wie is wie?

Owen, Daphne, Jennifer, Jan-Willem, Tygo.. één voor één vielen de kandidaten af // Maar wie is wél de Mol? // Vanavond, 20.30u Ned. 1, is de ontknoping // Frank Huiskamp denkt het al te weten

Aan tien weken van de populairste mindfuck in tv-land komt vanavond een einde. Wie is de Mol? begon het veertiende seizoen in de overweldigende mensenmassa van Hongkong en eindigde vorige week donderdag op de ‘steiger des oordeels’ op een van de paradijselijke eilanden van de Filippijnen.

Ruim 2,5 miljoen mensen keken vorige week naar de finale van het AVRO-programma. Slechts één aflevering – de ontknoping van vorig seizoen – werd beter bekeken.

Vanavond wordt het écht afgerond en weten we eindelijk wie de boel heeft lopen saboteren en wie dat doorhad. We eindigden op die steiger met actrice Susan Visser, musicalacteur Freek Bartels en radio- en tv-presentatrice Sofie van den Enk. Bartels kan al niet meer de Mol zijn, werd vorige week duidelijk; de Mol dit jaar is een vrouw.

En die heet Susan Visser.

Zo.

Goed, er kan vanavond nog iets anders uit haar mond komen. „Jammer, verloren”, zoiets. Kán. Maar eigenlijk wijst alles erop dat zij degene is geweest die de boel opzettelijk heeft lopen verklooien.

Waarom zo zeker? Susan heeft heel weinig geld in de pot gebracht, dat hoort een goede Mol te doen. Sofie heeft eigenlijk ook maar weinig actief bijgedragen. Dat vergeten we dus even, want de grote hint naar Susan kwam vorige week. Er bleek 1.750 euro verdwenen uit de pot, precies het bedrag dat Susan in een eerdere aflevering op de post had gedaan om veilig te stellen. Opvallend, zeker omdat ze achteraf zei: nu kan er niets meer mee gebeuren. De afleveringtitel vorige week? ‘Iets kan gebeuren’.

Dat is wat Wie is de Mol? met je doet. Je kijkt er niet naar als een normaal tv-programma. Je kijkt actief, let op alles. Tien weken lang zijn ruim twee miljoen mensen gelegenheidswetenschappers. Ook het programma weet dat, en ze verstoppen allerlei beeldhints om je op weg te helpen. Een nummerbord, rare T-shirts.

Dit seizoen wezen er een hoop van dit soort hints naar Susan. De nummers 6 en 5 die achter de kandidaten stonden tijdens de ‘executie’ (Susan is van 1965), een kleed met daarop een afbeelding van vissen achter presentator Art Rooijakkers (die ga ik niet uitleggen), en meer. Het leukste van de ontknoping is ook eigenlijk niet het ‘wie?’ maar het ‘hoe?’ Hoe heeft de Mol de boel belazerd?

Maar we lopen vooruit op de zaken. Want hee, het kán dus Sofie zijn. Waken voor tunnelvisie! Misschien zijn er wel heel veel hints naar Sofie geweest en heb ik dat gewoon niet gezien. Misschien is haar opzichtige gemanipuleer wel haar tactiek: duidelijk de boel saboteren en mensen dat ook laten weten. Eigenlijk is het leuker als we nog even de optie openhouden.

Maar het is Susan.

    • Frank Huiskamp