Dit is hoe de kranten de verkiezingsuitslag brengen

Een paar dagen geleden kopte De Telegraaf al groot in chocoladeletters ‘Bloedbad PvdA verwacht’, waarmee ze hun kruit al een beetje hadden verschoten. Wat plaatste ze vanochtend op de voorpagina? Nou, dit:

De PvdA heeft “zware averij opgelopen” aldus een krant, die de nederlaag “een mokerslag” noemt. De winst van D66 op “het rode bolwerk Amsterdam” komt “ongenadig hard” aan.

De Volkskrant opent met ‘Dreun voor Oude Drie’…


…en schrijft over de pijnlijke uitslag voor “de voormalige grote drie, CDA, PvdA en VVD, die op het Binnenhof nog steeds in wisselende samenstelling de dienst uitmaken”.


Nrc.next richt het vizier op de winnaar en plaats D66-leider Pechtold (en zijn stemfie) op de voorpagina. Politiek redacteur Tom-Jan Meeus schrijft:

“De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 zullen de geschiedenis ingaan als de eerste selfieverkiezingen: de verkiezingen waarin de geïndividualiseerde liberale burger zijn eigen positie ten opzichte van de rest van de bevolking uitzonderlijk scherp markeerde. D66 past voortreffelijk bij die trend. D66 ís die trend. Maar de selfie is een relatief nieuw verschijnsel: volkomen onhelder hoelang deze trend zal beklijven.”

(Abonnees lezen hier het hele stuk)

Het AD vestigt de aandacht op de lokale partijen. “Lokalo’s kloppen de gevestigde orde”, zo schrijft de krant. “1024 Davids verslaan Goliath in stad en streek”.

(Dit overzicht wordt nog aangevuld)