In beeld

Eerste SGP-vrouw in de raad (en andere winnaars en verliezers)

Het waren natuurlijk lokale verkiezingen, maar een landelijke trend is duidelijk zichtbaar: de coalitiepartijen zijn gisteren fors afgestraft door de kiezer (met name de PvdA) en er was bijna overal in het land enorme winst voor D66 en ook de SP. De grote verrassing van deze verkiezingen is de grote winst van D66. De partij van Pechtold kreeg er volgens de definitieve prognose van de NOS ruim driehonderd raadszetels bij en komt daarmee uit op ongeveer 850 zetels. Van alle landelijke partijen won D66 daarmee relatief gezien het meest (bijna 5 procent). In een aantal grote steden was het succes overweldigend: de partij is de grootste geworden in Amsterdam, Den Haag én Utrecht.
CDA-leider Sybrand van Haersma Buma tijdens de uitslagenavond. Het CDA werd gisteren de grootste landelijke partij met 14 procent van de stemmen. Hoewel het voor het CDA de slechtste gemeenteraadsverkiezingen ooit waren, is het wel een fors herstel vergeleken met de slecht verlopen Tweede Kamerverkiezing van 2012.
ANP / Bart Maat
De SP had gisteren een mooie avond. De partij van Emile Roemer behaalde zeven procent van de stemmen, een stijging van drie procentpunt ten opzichte van 2010.
ANP / Remko de Waal
GroenLinks-partijleider Bram van Ojik arriveert in Desmet Studio's in Amsterdam. GroenLinks verloor en ging zo'n twee procentpunt achteruit ten opzichte van 2010. Van Ojik: "We hebben er keihard voor gewerkt en het vertrouwen in GroenLinks is terug."
Hollandse Hoogte / Jan Boeve
VVD kreeg gisteren een flinke tik. De partij haalde twaalf procent van de stemmen: een daling van 3,5 procent. Rutte: "We zien de effecten van de crisis waar we stap voor stap aan het uit aan het komen zijn."
ANP / Valerie Kuypers
Leefbaar Rotterdam is in Rotterdam de grootste partij geworden. Volgens de voorlopige einduitslag kwam de partij van Joost Eerdmans uit op 28 procent van de stemmen, omgerekend veertien van de 45 zetels.
ANP / Bas Czerwinski
PVV-leider Geert Wilders viert de overwinning met zijn partijleden uit Almere in het stadhuis. In Den Haag werd D66 toch nog de grootste partij.
ANP / Koen van Weel
Lilian Janse, de eerste en enige vrouwelijke lijsttrekker van de SGP, haalde voldoende stemmen voor een zetel in Vlissingen.
ANP/ Arie Kie
De PvdA daalde van zestien naar tien procent en behaalde daarmee het slechtste resultaat ooit. Partijleider Diederik Samsom: "We hebben verloren, maar we zijn niet verslagen."
ANP / Martijn Beekman