Nederland verliest op laatste bal van Zimbabwe

Het kwam aan op de allerlaatste bal van de wedstrijd. Maar voor de nationale cricketploeg van Zimbabwe was het genoeg voor een zege op Nederland, op het WK in Bangladesh. Door dat verlies lijkt voor de Nederlandse ploeg geen plek in de hoofdronde van het WK Twenty20, de spectaculaire, verkorte versie van de sport. Eerder had Nederland gewonnen van de Verenigde Arabische Emiraten. Favoriet Ierland is morgen de laatste tegenstander.

De Nederlandse batsmen hadden tegen Zimbabwe, in Sylhet, een score van 140 runs neergezet, na een moeizaam begin. Stephan Myburgh, Wesley Barresi, Michael Swart en Peter Borren gingen snel uit. Onder leiding van de broers Tom en Ben Cooper werd de score toch nog naar een acceptabel niveau gebracht. Tom Cooper bleef not out met 72 runs, Ben kwam tot twintig runs.

Zimbabwe kende een vliegende start, dankzij Hamilton Masakadza (43) en Brendan Taylor (49). Maar bij een tussenscore van 87 voor drie kwam de klad erin bij de Afrikanen. Zimbabwe kroop naar het Nederlandse eindtotaal toe, maar had met nog drie ballen te gaan nog één run nog voor de overwinning. Ahsan Malik weerhield eerst Sean Williams van scoren en gooide hem een bal later uit. Met nog één bal te gaan was de score nog altijd gelijk. Maar de Zimbabwaanse batsman Vusi Sibanda ramde die laatste bal echter het veld uit, voor zes runs, en maakte het verschil (146 voor 5).

Nederland en Zimbabwe hebben nu beide een overwinning en een nederlaag op hun conto, Ierland won beide wedstrijden en speelt vandaag tegen de Emiraten. Alleen de groepswinnaar gaat naar de tweede ronde. Vanaf die tweede ronde komen ook de grote cricketlanden in actie: West-Indies, Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland, India, Pakistan, Sri Lanka en Zuid-Afrika. (NRC, Novum)