‘We kunnen nu verschil maken’

In de campagnewinkel van de ChristenUnie had men reden voor een feestje. Voorzichtige hoop sloeg langzaam om in euforie. CU-leider Arie Slob: „Wij kunnen nu het verschil maken in gemeenten.” Hij durfde begin van de avond nog niet te juichen over de goede prognose. Ten opzichte van 2010 won de CU in de gemeenten waar verkiezingen waren 49 zetels. In combinaties met de SGP kwamen daar nog enkele zetels bij.

Tweede Kamerlid Carola Schouten: „We staan in de plus. Dat is een groot compliment naar alle raadsleden in het land waard. Onze constructieve opstelling wordt ook op lokaal niveau gewaardeerd.”

In Zwolle is de CU de grootste (18,8 procent). Vier jaar terug waren PvdA, VVD en CDA hier nog groter. Ook in gemeenten waarin de CU voor het eerst meedeed, boekte de partij succes. Zo werd in Renswoude de eerste zetel bemachtigd – door de zoon van een CDA-raadslid.