‘Wij verslaan de peilingen’

Prognoses van onderzoeksbureau Ipsos leidden gisteravond aanvankelijk tot grote teleurstelling bij het CDA. De partij zou van 15 naar 10 procent gaan en het met ruim vijfhonderd raadszetels minder moeten doen. Maar de uiteindelijke uitslag zag er heel anders uit: het CDA verliest minder dan 1 procentpunt en blijft de grootste landelijke partij in de gemeenteraden.

In Den Haag vierde de partij rond middernacht de meevallende uitkomst. CDA-leider Sybrand Buma, die pas heel laat met zijn reactie kwam, zei: „Wij verslaan peilingen en prognoses.” Ipsos gaat nog na hoe het grote verschil kon ontstaan tussen prognoses en uitslag. Het bureau wilde nog niet vooruitlopen op mogelijke oorzaken.

De partij ziet de lichte achteruitgang tegelijkertijd als „een eerste stap omhoog”, omdat de uitslag beter is dan die van de Tweede Kamerverkiezingen in 2012, toen de partij uitkwam op 8,5 procent van de stemmen.