Britse regering wil pensioenstelsel herzien om economie te stimuleren

Het Britse pensioenstelsel gaat op de schop.

Conservatieve regering rekent op bestedingsimpuls.

De Britse minister van Financiën, George Osborne, kondigde gisteren bij de presentatie van de begroting een radicale pensioenhervorming aan. Gepensioneerden kunnen vanaf 2015 zelf beslissen hoe ze hun pensioen opnemen.

Nu is het voor diegenen die een aanvulling willen op het staatspensioen (in Nederland AOW), verplicht een pensioenverzekering af te sluiten. Wanneer de gepensioneerde vervolgens meer wil opnemen (bijvoorbeeld van gespaard geld) dan de uitkering die zijn aanvullende verzekering biedt, wordt dat surplus bestraft met een belastingheffing. Jaarlijks worden er in het Verenigd Koninkrijk naar schatting 420.000 van zulke aanvullende pensioenverzekeringen verkocht.

De verplichting een pensioenverzekering af te sluiten, zorgde de laatste jaren voor grote onrust, omdat er vaak weinig werd uitgekeerd. Dat was het gevolg van lage rentes en het feit dat mensen langer leven.

De Conservatieve regering hoopt dat gepensioneerden door het opheffen van die verplichting gaan investeren en vooral gaan uitgeven, bijvoorbeeld door hypotheken (versneld) af te lossen. Dat moet de staatskas de komende vijftien jaar 10 miljard pond (12,2 miljard euro) opleveren.

De aandelen van de grootste pensioenverzekeraars, Legal & General, Avivia, Standard Life en Prudential, daalden gisteren fiks.

Oppositiepartij Labour verwelkomde het feit dat gepensioneerden zeggenschap krijgen over hun eigen pensioen. Maar de partij had grote kritiek op „de generatiekloof” in de begroting: „Er is niets geregeld over hulp aan jongeren, ondanks de hoge jeugdwerkloosheid”.

Labours schaduwminister van Financiën Ed Balls verweet Osborne dat deze zich louter richtte op diegenen die bij de komende verkiezingen zeker gaan stemmen: gepensioneerden.