Mos kan waarschijnlijk een hele IJstijd onder het ijs blijven leven

Mos dat meer dan 1.500 jaar bevroren is geweest, kan opnieuw uitgroeien. Dat is een record. Er zijn geen andere planten, dieren of schimmels die zo lang bevroren kunnen blijven. Dat schreven Britse onderzoekers maandag in Current Biology.

De onderzoekers denken dat levende mossen duizenden tot tienduizenden onder gletsjers begraven kunnen blijven, en zo lange koude perioden – misschien zelfs een ijstijd – te overleven.

Bevroren mosmatten uit het poolgebied lijken op het eerste gezicht zwart en dood: alleen de bovenlaag is groen. Maar ze leven van onder tot boven, en ze bestaan uit één plant.

Onderzoekers van de British Antarctic Survey zagen dat in een boorkern die ze hadden geboord op een eiland halverwege Zuid-Amerika en Antarctica. De diepste gedateerde delen van de boorkern waren 1.500 tot 1.700 jaar oud. Eenmaal ontdooid en in een natte kas geplaatst, groeiden er nieuwe scheuten uit, na bijna twee maanden wachten.

Onderzoeker Peter Convey: „Zo’n mosmat is geen laag humus, het is één organisme. Je zou een stengeltje van boven tot onder kunnen volgen. Ook diep in de laag zijn de stelen en blaadjes in goede conditie.” Helemaal onderin zaten de ‘wortels’ van het mos. Daaruit groeien nog gemakkelijker nieuwe mosplantjes, zag Convey. Die laag was echter niet gedateerd.

In de jaren zestig waren er al waarnemingen van ‘dode’ mosmatten, die groen werden nadat ze vanonder een gletsjer tevoorschijn kwamen. Gedacht werd dat er nieuwe zaadjes op die ‘dode’ mat ontkiemden. Maar het was dus waarschijnlijk het oude mos.